Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Al-Qaeda' dreigt Polen en Bulgarije met aanslagen

21 jul 04

Een groepering die zegt de Europese tak van al-Qaeda te vormen, heeft Polen en Bulgarije gedreigd met aanslagen als zij hun troepen niet terugtrekken uit Irak. De extremisten publiceerden hun dreigement woensdag op een website die radicale moslims vaker gebruiken.

Zij verwezen naar de bloedige aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 en in Madrid op 11 maart van dit jaar. Polen en Bulgarije wacht hetzelfde lot als zij de Amerikanen blijven steunen in Irak, dreigden de militanten.

"Wij vragen de Bulgaarse kruisvaarders, die de Amerikanen steunen, voor de laatste keer hun troepen terug te trekken uit Irak. Anders veranderen wij Bulgarije in een bloedbad. Tegen Polen en de verachtelijke premier Marek Belka zeggen wij: trek jullie troepen terug of explosies zullen jullie land uiteenrijten", aldus de schrijvers van de boodschap.

Polen is een van de trouwste bondgenoten van de VS in Irak. Het land heeft ongeveer 2500 militairen gestationeerd in het zuiden van het Arabische land. Zij zijn belast met de handhaving van de orde in de sjiitische heilige stad Karbala. Het Bulgaarse contigent telt 470 manschappen en staat onder Pools gezag.

De regeringen van Polen en Bulgarije hebben laten weten niet te zullen zwichten voor de druk van terroristen. Volgens een Poolse defensiefunctionaris zou dat de militanten slechts aanmoedigen steeds hogere eisen te stellen.

Bulgarije kreeg vorige week ook te maken met terroristische dreigementen. Opstandelingen ontvoerden twee Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs. Een van de gijzelaars is inmiddels onthoofd, de ander wordt nog altijd vermist.

(Bron: ANP/AFP/RTR)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief