Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Parlement wil dat Arafat ontslag Qurei accepteert

21 jul 04

Het Palestijnse parlement heeft er woensdag bij president Yasser Arafat op aangedrongen dat hij het ingediende ontslag van premier Ahmed Qurei accepteert. Die nam dit weekeinde ontslag na een reeks van ontvoeringen en protesten in de Gazastrook.

In Ramallah werd vrijwel unaniem een motie aangenomen waarin wordt aangedrongen op de vorming van een nieuwe regering die "competent genoeg is om haar verantwoordelijkheden uit te voeren", met andere woorden een regering met zeggenschap over de veiligheidsdiensten die nu nog onder Arafat vallen.

Qurei zelf wil wel weg, omdat hij gefrustreerd is dat hij geen verantwoordelijkheid krijgt over de Palestijnse veiligheidsdiensten. Dinsdag besloot Qurei echter nog voorlopig aan te blijven als minister-president, nadat Arafat hem had gevraagd zijn ontslag te heroverwegen.

De parlementariërs stemden tijdens het crisisberaad met 43 tegen vier voor de motie. De nieuwe regering moet hervormingen doorvoeren en een eind aan de geweldspiraal maken, aldus de volksvertegenwoordigers. Het huidige kabinet van Qurei is hierin niet geslaagd.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief