Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zeven buitenlanders gegijzeld in Irak

22 jul 04

Een groepering die zich Zwarte Banieren noemt houdt in Irak zeven buitenlandse vrachtwagenchauffeurs vast. Dat blijkt uit videobanden die de ontvoerders donderdag aan media hebben gezonden. Woensdag hadden de Zwarte Banieren gezegd zes gijzelaars te hebben.

De zeven zouden drie Kenianen, drie Indiërs en een Egyptenaar zijn. Ze zouden voor een bedrijf uit Koeweit werken. De ontvoerders eisen dat de firma uit Irak vertrekt. Ook eisen de Zwarte Banieren dat alle Indiërs, Kenianen en Egyptenaren het land verlaten. Gebeurt dat niet, dan zullen de ontvoerders elke drie dagen een gijzelaar doden.

Het ultimatum verstrijkt zaterdagmiddag. India zal er al het mogelijke aan doen om zijn drie burgers vrij te krijgen. Dat heeft het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Naar schatting van het departement werken ongeveer 100.000 Indiërs in Irak. Onderminister Ahmed zei dat de regering haar ambassades in Koeweit en Bagdad heeft ingeschakeld voor besprekingen met de Koeweitse transportfirma waarvan het vertrek wordt geëist.

In een televisie-interview benadrukte Ahmed dat India vastbesloten is geen militairen naar Irak te sturen en dat het Iraakse volk dat standpunt kent. India verleent wel humanitaire hulp aan Irak. Hij noemde de ontvoering dan ook heel verrassend.

De regering van Kenia heeft donderdag in reactie op de gijzeling alle Kenianen in Irak opgeroepen het land direct te verlaten. Woordvoerder Alfred Mutua zei op een persconferentie ook dat Nairobi er bij alle Kenianen in buurlanden van Irak, zoals Koeweit en Saudi-Arabië, op aandringt dat die zich laten registreren bij de Keniaanse vertegenwoordiging in Koeweit.

(Bron: ANPAFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief