Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rapport 9/11 kritisch over regering en inlichtingendiensten

22 jul 04

De Amerikaanse regering was zich onvoldoende bewust van de ernst van de terroristische dreiging voorafgaande aan de aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001. Dat stelt de onafhankelijke commissie die deze aanslagen heeft onderzocht donderdag in haar eindrapport.

"De belangrijkste fout was een gebrek aan voorstellingsvermogen", aldus de commissieleden in hun rapport. "We geloven niet dat de regering doordrongen was van de ernst van de dreiging. Het terroristische gevaar speelde geen hoofdrol in het publieke debat." Dit gold volgens de commissie voor zowel de regeerperiode van Bush als die van zijn voorganger Clinton. Het publiek, de media en het Congres waren zich eveneens niet bewust van de dreiging die uitging van het terreurnetwerk al-Qaeda.

Ook de veiligheidsdiensten kregen zware kritiek in het eindrapport van de commissie. De federale recherchedienst FBI en de inlichtingendienst CIA maakten te veel fouten en communiceerden veel te weinig met elkaar. Daardoor werden belangrijke signalen die wezen op een op handen zijn de terroristische aanval op de VS over het hoofd gezien, aldus het rapport.

De commissie pleit onder meer voor het aanstellen van een nationale inlichtingendirecteur. Ook moet er een landelijk centrum voor de bestrijding van terrorisme komen. Deze maatregelen moeten herhaling voorkomen van de blunders van de inlichtingendiensten rondom de aanslagen in de VS, die bijna 3000 slachtoffers eisten.

Volgens Thomas Kean, de voorzitter van de 9/11-commissie, was ,"et niet ons doel schuld toe te wijzen. Wij kijken terug om vooruit te kunnen kijken". Kean: "Wij zijn vandaag veiliger, maar wij zijn niet veilig." Kean voegde eraan toe dat Irak niets te maken had met de aanslagen van 11 september. "Wij hebben geen, absoluut geen verband gevonden."

De Amerikaanse president George Bush nam het rapport in ontvangst op het Witte Huis. Volgens CNN sprak Bush van een "constructief" rapport. Hij bedankte de commissieleden voor het werk dat zij hebben geleverd. Het falen van de veiligheidsdiensten valt ook te zien op video-opnamen van een beveiligingscamera die woensdagavond zijn uitgezonden door de tv-stations CNN en ABC. V

eiligheidsfunctionarissen op het vliegveld van Washington hebben op 11 september 2001 vier van de vijf kapers van het toestel dat even later zou neerstorten op het Pentagon, aan een nadere controle onderworpen. De beelden zijn wazig, maar toch valt te zien hoe de mannen apart van elkaar op hun gemak door de veiligheidscontrole lopen en hun bagage op het röntgenapparaat leggen.

In zeker twee gevallen ging het alarm af toen zde mannen langs de metaaldetector liepen. Maar na een nadere controle met een handmetaaldetector mochten zij doorlopen. Bij zeker één kaper werd de handbagage doorzocht. Vermoedelijk hadden de mannen papiermessen bij zich, die voor 11 september legaal waren. Deze messen zijn waarschijnlijk gebruikt om de vliegtuigbemanning te overmeesteren.

De mannen gingen aan boord van vlucht 77 van American Airlines, die zij lieten neerstorten op het Pentagon. Alle 64 mensen aan boord en 125 mensen in het Pentagon kwamen daarbij om het leven.

(Bron: ANP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief