Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Moskeebezoek onder moslims neemt af

22 jul 04

Onder Nederlandse moslims is er, zelfs in een betrekkelijk korte tijd van vier jaar (1998-2002), een duidelijke trend naar secularisatie, in de zin van verminderde religieuze participatie. In de genoemde periode is het moskeebezoek onder Turken bijvoorbeeld afgenomen van 44 tot 35 procent, staat in het vijfdelige onderzoeksrapport Moslim in Nederland van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Bij de Marokkanen liep het aantal moskeegangers in vier jaar tijd terug van 38 naar 23 procent. De secularisatie die zich al langer onder de Nederlanders voordoet, lijkt de moslimgemeenschap niet ongemoeid te hebben gelaten.

Onder Marokkanen is de voorkeur voor een islamitische school teruggelopen van 38 naar 23 procent. Bij Turkse Nederlanders daalt ook het gevoelsmatige belang van religie en de voorkeur is een islamitische partner. Turkse en Marokkaanse Nederlanders identificeren zich wel onverminderd sterk met de islam, maar bij de tweede generatie komt het moslim-zijn losser te staan van de religieuze praktijk.

Vooral jonge, hoger opgeleide en goed geïntegreerde moslims hechten minder aan de islam in het dagelijks leven. Velen uit de tweede generatie beschouwen hun godsdienst als een privé-zaak. Ruwweg eenderde van de moslims vindt dat religie ook in de publieke sfeer een rol moet spelen, al willen ze doorgaans wel de godsdienst weghouden van de politiek.

Slechts een heel klein deel van de Turkse en Marokkaanse jongeren is 'exclusionistisch' te noemen; zij vermengen religie en politiek en nemen het daarbij niet zo nauw met de democratische rechten en vrijheden. Praktiserende moslims verwachten, meer dan weinig of niet praktiserenden, dat meisjes vroeg trouwen, veel kinderen krijgen en afzien van een opleiding of baan.

Het SCP verwacht dat de trend naar een geseculariseerde, geïndividualiseerde en geprivatiseerde islambeleving zich voortzet. Toch moet rekening worden gehouden met een etnisch-religieuze frontvorming bij een kleine minderheid van Turken en Marokkanen die de Nederlandse samenleving als vijandig en discriminerend ervaren.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief