Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Maskers tegen spugende illegalen

22 jul 04

De Koninklijke Marechaussee mag illegalen bij uitzetting een masker opzetten tegen spugen. De richtlijnen voor het gebruik van hulpmiddelen bij uitzetting zijn hiervoor wettelijk aangepast.

De marechaussee wil al jaren helmen en maskers gebruiken. Tot nu toe mochten deze voorwerpen niet worden ingezet. De marechausee zoekt nu naar de meest geschikte hulpmiddelen. Er wordt gedacht aan het gebruik van piepschuim helmen voor mensen die zichzelf verwonden. Mondkapjes of maskers moeten bescherming bieden tegen spugen.

Bij uitzettingen verzetten illegalen zich soms. Sommigen bespugen de marechaussees met speeksel en bloed. Anderen verwonden zich of smeren zich in met hun eigen ontlasting. Marechaussees zijn vooral bang voor het spugen van bloed, omdat hiv via bloed-op-bloedcontact kan worden verspreid. Spuug in de ogen kan tot infecties leiden.

De marechaussee is dan ook zeer te spreken over de ruimere richtlijnen die het gebruik van hulpmiddelen voor uitzetting mogelijk maken. "Zo kunnen we per geval naar een humane oplossing zoeken", aldus een woordvoerder.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief