Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rebellen Darfur willen weer overleg

24 jul 04

De twee grootste rebellengroeperingen uit de Soedanese regio Darfur willen weer met de regering in Khartum onderhandelen over een politieke oplossing voor de crisis in het gebied. Dat hebben de bewegingen SPLM en JEM vrijdag toegezegd, zo heeft de Verenigde Naties bekendgemaakt.

Een eerste gespreksronde, vorige week in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, liep uit op ordinaire scheldpartijen. De rebellen verlieten de onderhandelingen boos omdat de Soedanese regering de gewapende Arabische bendes (Janjaweed) in Darfur niet zou ontwapenen. De VN en de Afrikaanse Unie benaderen Khartum nu om af te spreken waar en wanneer de gesprekken kunnen worden voortgezet, aldus de VN.

Groot-Brittannië staat klaar om indien nodig 5000 militairen naar het door burgeroorlog verscheurde Darfur te sturen. Dat heeft de Britse legerleider generaal Jackson gezegd, zo meldde de Britse omroep BBC zaterdag. "Indien nodig zijn we in staat om naar Soedan te gaan", aldus Jackson. "Ik verwacht dat we zeker zeer snel een brigade kunnen inzetten."

Het dodental als gevolg van het geweld van de afgelopen anderhalf jaar in de Soedanese regio Darfur bedraagt ten minste 30.000 en mogelijk 50.000. Dat heeft ondersecretaris-generaal Jan Egeland van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties vrijdag gezegd.

Volgens de Noor had het merendeel van de sterfgevallen voorkomen kunnen worden. "Vanaf nu is de grootste moordenaar niet het geweervuur, maar dysenterie", aldus Egeland. Hij zei dat het regenseizoen de verspreiding van ziekten bevordert en dat kinderen massaal overlijden aan darmaandoeningen.

"De valse indruk bestaat dat het beter gaat in Darfur, maar de waarheid is dat na een daling van het aantal sterfgevallen, dat weer begonnen is te stijgen", zei Egeland, die tevens noodhulpcoördinator van de VN is.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief