Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dertien rebellen gedood in Irak

25 jul 04

Iraakse veiligheidstroepen hebben in de buurt van Baquba, ten noordoosten van de hoofdstad Bagdad, dertien rebellen gedood. Dat meldde het Amerikaanse leger zondag.

De Iraakse troepen ondersteunden zondag eenheden van het Amerikaanse leger bij een inval in Buhriz, toen de rebellen het vuur op hen openden. In het daarop volgende vuurgevecht kwamen dertien rebellen om het leven. Bij de gevechten, waarbij de rebellen raketgranaten gebruikten, boden de Amerikanen luchtsteun. Volgens een woorvoerder van het leger waren er verder geen slachtoffers.

In Baquba zelf werd een vertaler voor het Amerikaanse leger doodgeschoten toen zij op weg was naar haar werk. Zij was echter niet betrokken bij de schietpartij in Buhriz.

De groepering die in Irak zeven buitenlandse vrachtwagenchauffeurs gijzelt, heeft een vooraanstaande geestelijke volmacht gegeven om te onderhandelen met de Koeweitse werkgever van de zeven. Dat heeft de Arabische zender Al-Arabiya zondagavond gemeld.

De zender heeft een verklaring van de Zwarte Banieren ontvangen, waarin zij laten weten dat sjeik Hisham al-Dulaymi van de Dulaim namens hen zal onderhandelen met het transportbedrijf en de ambassades van de gijzelaars (drie Indiërs, drie Kenianen en een Egyptenaar).

Aanvankelijk eisten de Zwarte Banieren dat het Koeweitse bedrijf Irak zou verlaten en dat India, Kenia en Egypte hun burgers uit het land zouden terughalen. Inmiddels eisen zij ook een schadevergoeding voor nabestaanden van slachtoffers van een Amerikaanse aanval in Fallujah. Hun ultimatum loopt maandagmiddag af.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief