Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Filmmaker Wim Verstappen (67) overleden

26 jul 04

In zijn woning in Amsterdam is zaterdag filmmaker Wim Verstappen overleden. Dat heeft zijn levenspartner bevestigd. Hij is 67 jaar geworden.

Verstappens nieren werkten niet goed meer door een tumor en hij wilde zich volgens haar niet graag laten behandelen door artsen. "Hij is vredig gestorven, omringd door vrienden en familie", zei ze. "Het is kort, maar snel gegaan", zei zijn voormalige collega-filmmaker Pim de la Parra vanuit Suriname.

Verstappen is bekend van films als Grijpstra en De Gier en Pastorale 1943. Zijn bekendste film is Blue Movie, die hij samen met producent De la Parra maakte. Blue Movie (1971) geldt als de eerste Nederlandse seksfilm. Carry Tefsen en Hugo Metsers speelden de hoofdrollen.

In 1995 kreeg Verstappen een Gouden Kalf voor de wijze waarop hij zich heeft ingezet voor de Nederlandse filmcultuur. Drie jaar eerder ontving hij de eerste Dutch Filmmuseum Award uit handen van actrice Silvia Kristel. Hij kreeg de prijs voor zijn gehele oeuvre en zijn verdiensten voor de filmindustrie.

Verstappen is mede-oprichter van Sekam, het bedrijf dat auteursgelden incasseert en van filmtijdschrift Skoop. Samen met De la Parra richtte hij Scorpio Films op. Het duo produceerde en regisseerde van 1965 tot 1978 dertien lange speelfilms en ongeveer
twintig korte films. Hun motto was: Het maakt niet uit wat je filmt en hoe je het filmt, als je het maar filmt.

Een collega van Sekam vertelde zaterdag dat de filmmaker de meeste waarde hechtte aan een 24 minuten durende scène halverwege zijn film Dakota uit 1974. In die scène vliegt Dick de Boer, gespeeld door acteur Kees Brusse, in een Dakota naar Amsterdam. Tijdens de vlucht moet hij bijtanken in de lucht. "Hij noemde deze scène zijn mooiste filmwerk", aldus de collega.

Verstappen werd in 1937 in het Brabantse Gemert geboren.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief