Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush heeft haast met aanpassing inlichtingendiensten

26 jul 04

De Amerikaanse president Bush zal al op zeer korte termijn eerste voorstellen en besluiten presenteren voor de herstructurering van de inlichtingendiensten. Volgens The Washington Post van maandag zal de president voor een aantal aanpassingen niet wachten op goedkeuring door het Congres, maar de besluiten per decreet afkondigen.

De actie van Bush is het directe gevolg van het vorige week verschenen rapport van de commissie die onderzoek deed naar de aanslagen van 11 september 2001. De commissie stelt daarin onder vast dat de inlichtingendiensten flinke steken hebben laten vallen in hun onderzoek naar terreurdreigingen. De commissie stelt ook voor een "nationale inlichtingendirecteur" aan te stellen.

Bush wil volgens bronnen van The Washington Post aan die wens voldoen, ondanks kritiek vanuit zowel zijn regering als de volksvertegenwoordiging. De commissie wil dat de nieuwe topman voor de inlichtingen in principe rapporteert aan de president, maar critici menen dat de nieuwe functionaris een onafhankelijker positie moet krijgen.

De president zou nu willen voorstellen om de ambtstermijn van de directeur inlichtingen niet te koppelen aan die van de president. Daardoor zou de baan "minder politiek" worden. Veel topbanen in Washington zijn nu direct gekoppeld aan het aan- en aftreden van het staatshoofd.

De haast die Bush lijkt te hebben hangt zeker samen met de verkiezingscampagne. Bush wil in november herkozen worden en zijn campagne richt zich vooral op zijn volgens de Republikeinen
krachtdadige optreden tegen terrorisme. De commissie heeft enkele gaten geschoten in het imago van Bush en het is de president er alles aan gelegen dat beeld tijdig bij te stellen.

(Bron:ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief