Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Clinton houdt felle anti-Republikeinse tirade

27 jul 04

In Boston is de Democratische conventie van start gegaan. De strak geregisseerde show moet de komende dagen John Kerry neerzetten als een positieve kandidaat die het beste voorheeft met Amerika.

De show werd gestolen door voormalig president Bill Clinton. Hij hield een warm pleidooi voor zijn mogelijke Democratische opvolger. Clinton noemde Kerry "een goede man, een goede senator en een visionaire leider".

Clinton grapte tegenover de enthousiaste menigte gedelegeerden dat hij er door de belastingverlagingen van president Bush zelf niet op achteruit is gegaan, maar veel gewone Amerikanen wel. Clinton werd aangekondigd door zijn echtgenoot Hillary Rodham Clinton, die aanvankelijk geen spreektijd toegewezen had gekregen.

De voormalige president (1992-2000) prees de senator van Massachusetts voor zijn moed in de Vietnamoorlog. "Hij had, net als ik, er onderuit kunnen komen, maar in plaats daarvan zei hij: stuur mij." Aan het eind van zijn rede, die op prime time werd uitgezonden door de Amerikaanse tv-zenders, riep Clinton de Amerikanen op om Kerry "naar het Witte Huis te sturen".

Eerder op de dag had voormalig vice-president Al Gore de Democraten al toegesproken. Hij nam het beleid van president Bush op de korrel door onder meer te wijzen op het banenverlies en de chaotische nasleep van de oorlog in Irak.

Verder drong hij er op aan op 2 november aanstaande wél alle stemmen te tellen. Gore verloor de verkiezingen vier jaar geleden door problemen met de stembiljetten in Florida. Het Hooggerechtshof verbood in 2000 uiteindelijk een hertelling. Daardoor won Bush de verkiezingen. "Elke stem telt", hield Gore de ruim vierduizend afgevaardigden uit de vijftig staten voor.

Oud-president Carter zei dat Bush het aanzien van Amerika in de wereld heeft geschaad. Volgens hem kunnen alleen Kerry en zijn running mate Edwards het respect voor de VS weer terugbrengen.

Kerry zelf was niet aanwezig in Boston. Hij voerde campagne in Florida. Aanstaande donderdag zal hij de nominatie voor partij officieel accepteren.

Ondanks de wens van de organisatoren van de conventie om Bush niet al te hard onder vuur te nemen, uitte filmmaker Michael Moore juist wel scherpe kritiek op de president. "Een hoop van onze kinderen zijn dood omdat die klootzakken hun werk niet deden", schreeuwde hij op de set van nieuwszender CNN.

Moore laatste film Farhenheit 9/11 is uiterst kritisch over Bush. Zwarte afgevaardigden zullen hem daar later tijdens de conventie voor onderscheiden.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief