Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Topdiplomaten 'verraden' Srebrenica

28 jul 04

De toponderhandelaars bij het vredesoverleg over Bosnië, de Amerikaan Richard Holbrooke en EU-afgevaardigde Carl Bildt, wisten in 1995 van tevoren van de val van Srebrenica en hebben de verovering door de Bosnische Serviërs toegestaan. Dat zegt de voormalige Bosnische minister en VN-ambassadeur Muhamed Sacirbey.

Sacirbey uit zijn beschuldiging in een interview met de actualiteitenrubriek NOVA na zijn vrijlating uit de gevangenis in New York. Hij zat daar sinds maart 1993 op beschuldiging van corruptie. De voormalige diplomaat is op borgtocht vrij, maar hij is in afwachting van de uitspraak in zijn zaak onder elektronisch huisarrest geplaatst.

Hij baseert zijn aantijgingen tegen Bildt en Holbrooke onder meer op een gesprek met Carl Bildt op de dag dat Srebrenica viel. "Bildt zei dat Srebrenica niet gered zou worden en ook dat Zepa en Gorazde niet veilig waren, nog voordat de aanval daar was begonnen. Ze stonden het toe, en dat maakt hen medeplichtig."

Op de vraag of de onderhandelaars Milosevic het groene licht gaven voor de aanval zegt Sacirbey: "Als het licht niet op groen stond, dan stond het op zijn minst op oranje".

Safe havens
Holbrooke en Bildt zouden belang hebben gehad bij de val van de safe havens, plaatsen in door de Bosnische Serviërs veroverd gebied waar moslims bescherming zochten van VN-troepen tegen het oorlogsgeweld. Dat zou de opdeling van het land bij de vredesonderhandelingen makkelijker hebben gemaakt, suggereert Sacirbey. "De moslims zijn verraden door dezelfde mensen die hen moesten beschermen."

De Nederlandse regering was niet op de hoogte van de door de onderhandelaars geanticipeerde val van de safe havens en het feit dat die niet op ingrijpen door VN-troepen hoefden te rekenen, zegt de voormalige Bosnische gezant. "Het is betreurenswaardig dat de Nederlanders niet volledig waren ingelicht."

Het Joegoslavië-tribunaal heeft interesse in Sacirbeys uitspraken en heeft aangegeven met hem te willen spreken.

Mabel
Sacirbey wil niet zeggen wie er hebben bijgedragen aan de borgsom van 1 miljoen dollar voor zijn vrijlating. NOVA zegt over informatie te beschikken waaruit blijkt dat de filantropische miljonair George Soros één van de geldschieters is. Hij zou 300.000 dollar hebben bijgedragen.

Soros was jarenlang de werkgever van Mabel Wisse Smit, die in de jaren negentig een affaire met Sacirbey had. De in New York wonende Bosniër heeft het alleen over "vrienden en familie" als sponsors. "Sommigen zijn bekend. Ik ben hen zeer erkentelijk en ik beschouw het als een persoonlijke geste, meer dan dat ze mijn visie op mijn zaak delen."

(Bron: www.nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief