Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ex-PSV-topman Fons Spooren cel in voor ontucht

29 jul 04

De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag voormalig PSV-topman Fons Spooren veroordeeld tot twee jaar en drie maanden cel, waarvan negen maanden voorwaardelijk. De rechters vinden dat de 40-jarige voormalig financieel directeur van de voetbalclub onder meer schuldig is aan ontucht met minderjarige jongens in het Anne Frankplantsoen in Eindhoven.

De straf van de rechtbank is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Spooren gaat volgens zijn advocaat zo goed als zeker in beroep tegen de uitspraak. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden achttien maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist. De rechtbank gaf Spooren ook een deel van de straf voor een poging tot zware mishandeling, omdat hij onveilige seks zou hebben gehad. Dit terwijl Spooren wist dat hij hiv-besmet was.

De ruim drie maanden die Spooren vorig jaar in voorarrest zat, worden van de straf afgetrokken. Spooren was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Volgens de advocaat van Spooren, G.J. Knoops, is zijn cliënt flink teleurgesteld in de uitspraak en gaat hij zo goed als zeker in beroep. Als Spooren dat doet, kan hij die zaak volgens Knoops in vrijheid afwachten.

De zaak tegen Spooren kwam aan het rollen door anoniem aan de politie verstrekte informatie. Al jaren was bekend dat het Anne Frankplantsoen werd gebruikt als "homobaan". Prostitutie door jonge jongens baarde de politie en het openbaar bestuur zorgen. In de binnengekomen informatie werd aanleiding gezien een onderzoek te beginnen. De politie zag hoe Spooren bijna dagelijks naar het plantsoen toog om zijn seksuele behoeften te bevredigen.

Volgens justitie is gebleken dat Spooren een uitgesproken voorkeur had voor jonge jongens. Sommigen waren niet ouder dan 13 jaar. De oud-PSV-topman zei tijdens de behandeling van de zaak dat hij dacht dat zijn sekspartners meerderjarig waren. Advocaat Knoops, had ervoor gepleit dat de rechtbank het OM niet ontvankelijk moest verklaren.

De belangrijkste reden daarvoor is dat voormalig burgemeester van Eindhoven, R. Welschen, vorig jaar juni publiek heeft gemaakt dat Spooren seropositief is. Volgens de raadsman bestond het belang van de volksgezondheid, dat Welschen als rechtvaardiging opvoerde voor de bekendmaking, niet. De rechtbank heeft dat verweer verworpen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief