Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Ontdekker DNA-structuur overleden

29 jul 04

De Brit Francis Crick, die in 1953 samen met James Watson de structuur van DNA ontdekte, is aan dikkedarmkanker overleden. Dat heeft zijn familie donderdag meegedeeld. Crick, die
in een ziekenhuis in het Californische San Diego werd behandeld, is 88 jaar geworden.

Voor de ontdekking van de structuur van DNA kregen Watson en hij in 1962 de Nobelprijs voor Geneeskunde. Zij deelden die met Maurice Wilkins, die de experimentele kant van het erfelijkheidsonderzoek voor zijn rekening had genomen.

Crick, geboren op 6 juni 1916 in Northampton, studeerde schei- en natuurkunde in Londen en Cambridge. Hij werkte eerst in het laboratorium van de Britse marine en vervolgens op de universiteit van Cambridge. Later was hij onder meer moleculair bioloog aan het Cavendish-laboratorium in Cambridge en voorzitter van het Salk Institute in San Diego.

Watson liet in een verklaring naar aanleiding van de dood van Crick weten, dat hij zich altijd diens vriendschap en diens "buitengewoon gerichte intelligentie" zou herinneren. Verwijzend
naar de periode tussen 1951 en 1953 waarin hij samen met de overleden geleerde aan de universiteit van Cambridge de structuur van DNA onderzocht, noemde hij het een voorrecht met Crick zo'n kleine kamer te hebben gedeeld.

(Bron:ANP/DPA/RTR)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief