Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Powell brengt verrassingsbezoek aan Irak

30 jul 04

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell is vrijdag aangekomen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Powell brengt een verrassingsbezoek aan Irak, nadat hij eerder Koeweit heeft bezocht.

De minister, die bezig is aan een reeks bezoeken in het Midden-Oosten en Europa, is de hoogste Amerikaanse vertegenwoordiger die Irak bezoekt sinds de verantwoordelijkheid een maand geleden aan de Irakezen werd overgedragen.

Powell heeft in Bagdad ontmoetingen met president Ghazi al-Yawar, plaatsvervangend premier Barham Saleh en de Amerikaanse ambassadeur John Negroponte. Daarnaast spreekt hij de bevelhebber van de internationale troepenmacht, generaal George Casey.

Powell sprak donderdag in Koeweit Saoedische leiders en de Iraakse premier Iyad Allawi over de mogelijkheid om Arabische of moslimtroepen in te zetten in Irak. De Iraakse overgangsregering leunt nog zwaar op de 160.000 buitenlandse militairen in het land, van wie 140.000 manschappen uit de Verenigde Staten komen.

Luchtaanval op Fallujah
De Amerikaanse strijdkrachten hebben donderdagavond een luchtaanval uitgevoerd op de Iraakse stad Fallujah. Volgens een arts in het centrale ziekenhuis van de stad zouden bij felle gevechten tussen de Amerikanen en verzetsstrijders zeker dertien Irakezen om het leven zijn gekomen. Evenveel Irakezen zijn gewond geraakt.

De Amerikanen bestookten al eerder panden in de stad die zouden dienen als schuilplaats voor aanhangers van Abu Musab al-Zarqawi, een Jordaniër die volgens de Amerikanen de drijvende kracht is achter het verzet in het Arabische land. De man zou verbonden zijn aan het al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden.

(Bron: ANP/Reuters/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief