Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Donner levert Muskiet niet uit aan VS

30 jul 04

Minister Donner van Justitie weigert de voor xtc-smokkel veroordeelde Kenneth Muskiet aan de Verenigde Staten uit te leveren. De bewindsman heeft dit besloten omdat Muskiet de uitlevering volgens deskundigen psychisch niet aankan. Dat heeft advocaat M. Teurlings laten weten.

De afgelopen jaren zijn er tientallen Nederlanders aan de VS uitgeleverd, omdat ze betrokken zouden zijn geweest bij drugssmokkel. Het is tot nu toe slechts zeer weinigen gelukt om hun uitlevering tegen te houden. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Muskiet op 14 maart 2001 voor een xtc-transport naar de VS in 2000 tot een jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

De autoriteiten in de VS zien hem echter als een grote man in de drugswereld en verdenken hem van meedere xtc-transporten naar de VS. Zij willen hem daarvoor dan ook in de VS berechten. De strijd om zijn uitlevering loopt sinds begin 2002. Uiteindelijk kwam de zaak tot de Hoge Raad die in mei 2003 de uitlevering van Muskiet toelaatbaar vond.

Teurlings verzocht Donner vervolgens om een psychisch onderzoek van zijn cliënt. Dat is uiteindelijk gebeurd. Psychiatrisch adviseur Van Marle heeft op basis hiervan aan de minister geschreven dat hij van oordeel is dat Muskiet psychisch niet geschikt is voor de "bijzondere hardheid van de uitlevering".

Na een eventuele overdracht aan de VS zal volgens hem waarschijnlijk een psychische reactie volgen. Van Marle stelt in een brief aan Donner voor af te zien van de uitlevering van Muskiet "aangezien de toename in zijn psychiatrisch ziektebeeld vanwege zijn persoonlijkheidsstoornis, zwakbegaafdheid en gebrekkige kennis van de Engelse taal, in de VS niet of nauwelijks kan worden opgevangen".

Medicatie heeft volgens de deskundige voornamelijk een verdovende invloed. "Het is echter niet medisch verantwoord dat betrokkene in een dergelijke situatie terechtkomt."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief