Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bomaanslagen bij kerken in Irak

1 aug 04

Bij een reeks zelfmoordaanslagen op kerken in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad en in de stad Mosul zijn zeker twaalf doden en zestig gewonden gevallen. Het lijkt te gaan om een gecoördineerde actie tegen christenen. De explosies met de autobommen vonden tijdens de dienst plaats.

In Bagdad werden vier kerken getroffen. Ook een klooster in het zuiden van Bagdad was het doelwit. In Mosul, ten noorden van Bagdad, zijn twee kerken getroffen door aanslagen. De paus heeft de aanslagen veroordeeld.

Eerder vandaag kwamen in Bagdad twee mensen om toen een bom ontplofte langs een weg waar kort tevoren een Amerikaans konvooi was gepasseerd. Een van de gewonden is een Irakees die als chauffeur voor de Britse omroeporganisatie BBC werkt.

Bij een Amerikaanse luchtaanval op de Iraakse stad Fallujah zijn vannacht zeker acht doden gevallen en raakten tientallen mensen gewond. De Amerikanen namen vanuit de lucht een wijk in het noord-westen van Fallujah onder vuur.

In die wijk wordt de laatste dagen fel gevochten tussen Amerikanen en opstandelingen. Volgens de Amerikanen bevinden zich in de wijk veel militante soennitische moslims die tegen de nieuwe machthebbers zijn.

Eerder vandaag werden bij een zelfmoordaanslag met een autobom Mosul aan tien mensen het leven. Het doelwit was een politiebureau. Er raakten 53 mensen gewond. Iraakse politiebureaus zijn het afgelopen jaar al vaak het doelwit geweest van aanslagen, omdat politieagenten worden gezien als collaborateurs van de Amerikanen.

(Bron: Nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief