Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vaticaan wijst op gevaar feminisme

2 aug 04

Het Vaticaan levert in een 37 pagina's tellend document harde kritiek op het moderne feminisme, dat een gevaar zou vormen voor het traditionele gezin met een vader en een moeder. "Het feminisme schept een klimaat waarin huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht worden gezien als acceptabel", stelt het Vaticaan.

Het document over de rol van vrouwen in kerk en samenleving, opgesteld door curiekardinaal Joseph Ratzinger, is bedoeld voor bisschoppen. Paus Johannes Paulus II heeft er zijn goedkeuring aan gegeven.

Ratzinger wijst op het gevaar dat hetero- en homoseksualiteit tot gelijke waarden worden verheven. Hij stelt dat onderkend moet worden dat er meer dan biologische verschillen bestaan tussen mannen en vrouwen. Zo zouden vrouwen beter zijn in het opvoeden en beschermen van anderen. "Vrouwen moeten gerespecteerd worden en op de werkvloer dezelfde rechten hebben als mannen, maar verschillen tussen de seksen moeten worden erkend en geprezen", schrijft Ratzinger.

Volgens de curiekardinaal moeten vrouwen die ervoor kiezen huisvrouw te worden, niet worden gestigmatiseerd door de maatschappij of er financieel bekaaider van af komen. "Hoewel moederschap een bepalend element van de identiteit van de vrouw is, betekent dat niet dat vrouwen uitsluitend in het perspectief van fysieke voortplanting moeten worden gezien."

In het document keert het Vaticaan zich uitdrukkelijk tegen de discriminatie van de vrouw. "Vrouwen moeten toegang kunnen krijgen tot verantwoordelijke posities." Als het echter gaat om een eventuele rol van de vrouw in de kerk, blijft het "neen" van de paus tegen vrouwelijke priesters bestaan.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief