Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Alarmfase VS na al-Qaeda-arrestatie

2 aug 04

De arrestatie van een Pakistaanse computerdeskundige van al-Qaeda was de aanleiding voor de verhoogde alarmfase voor terreur in de Verenigde Staten. Dat meldt The New York Times op gezag van hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen.

De Pakistaanse veiligheidsdienst arresteerde Muhammed Naeem Noor Khan op 13 juli. Hij zou een communicatiessysteem beheren waarmee leden van al-Qaeda gecodeerd informatie uitwisselden. Khans aanhouding leidde tot de vondst van gedetailleerde informatie over mogelijke doelwitten voor terroristische aanslagen in het Westen. De inhoud van de documenten werd vrijdag met spoed doorgestuurd naar Washington.

Eén Amerikaanse functionaris vertelde The New York Times dat de documenten laten zien dat al-Qaeda gebouwen in New York, Newark en Washington heeft bestudeerd. Volgens een andere ging het om zeer gedetailleerde informatie.

De VS verhoogden gisteren de alarmfase in New York, Newark en Washington van Code Geel naar Code Oranje, de op een na hoogste fase voor dreiging van terreur. Minister van Binnenlandse Veiligheid Tom Ridge zei dat financiële instellingen zoals de Wereldbank, het IMF en de effectenbeurs NYSE gevaar liepen.

De gevonden informatie zou door leden van al-Qaeda zijn verzameld terwijl ze onder meer als reisleiders en bezorgers de gebouwen waren binnengedrongen. De inlichtingen sloten aan bij informatie die was verkregen uit verhoren van verdachten van al-Qaeda in Afghanistan, Saudi-Arabië en Pakistan.

Burgemeester Michael Bloomberg van New York verklaarde gisteren op een persconferentie drastische veiligheidsmaatregelen te hebben getroffen. Zo wordt meer gepatrouilleerd door agenten en krijgen belangrijke en symbolische gebouwen extra aandacht. "We zullen kosten noch moeite sparen en geen enkele risico nemen. We zullen de stad bewaken en beschermen door niet aflatende waakzaamheid", zei Bloom.

De politie van New York roept mensen op waakzaam te zijn, waarbij het risico van autobommen wordt genoemd en van chemische stoffen in ventilatiesystemen. In de stad wordt van 30 augustus tot 2 september de Republikeinse conventie gehouden. Vanwege die bijeenkomst in Madison Square Garden zijn de politie en andere veiligheidsdiensten nu al in verhoogde staat van paraatheid.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief