Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kerry profiteert niet van Conventie

2 aug 04

De Democratische presidentskandidaat John Kerry lijkt nauwelijks te hebben geprofiteerd van de Democratische conventie van vorige week in Boston.

Volgens een peiling van de Amerikaanse tv-zender CBS zou Kerry uitkomen op 49 procent van de stemmen, tegen president Bush 43 procent. Dat is ongeveer net zo veel als voor de conventie. Ook een peiling van CNN laat geen verandering zien. Daarin staat Kerry ongeveer drie procent voor op Bush, vijftig tegen 47 procent.

Volgens de CBS-peiling is de steun voor Kerry onder oorlogsveteranen wel toegenomen. Kerry ging van 41 procent naar 48 procent. Bush staat volgens het onderzoek op 47 procent. De groei is te verklaren door de aandacht die op de conventie werd gegeven aan het heldhaftige oorlogsverleden van Kerry tijdens de Vietnamoorlog.

Dat de senator uit Massachusetts nauwelijks is gestegen in de peilingen is opmerkelijk. In het verleden schoten kandidaten altijd de hoogte in na de grote nationale partijbijeenkomsten. Analisten wijten het geringe effect van de conventie deels aan het lage aantal zwevende kiezers. Negen van de tien geregistreerde kiezers had voor het partijfeestje van de Democraten al een keuze gemaakt.

De Republikeinen van president Bush houden hun conventie eind deze maand in New York.

(Bron: NOS Nieuws)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief