Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Sharon stemt in met bouw 600 huizen op Westoever

2 aug 04

De Israëlische premier Ariel Sharon en zijn minister van Defensie Shaul Mofaz hebben groen licht gegeven voor de bouw van zeshonderd woningen in de grootste nederzetting op de Westelijke Jordaanoever.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie verklaard. In de nederzetting Maale Adumim, die vlakbij Jeruzalem ligt, wonen momenteel 28.000 joodse kolonisten. De nieuwe woningen moeten ruimte bieden aan circa tweeduizend kolonisten.

De huizenbouw gaat in tegen de routekaart, het internationale vredesplan voor het Midden-Oosten. Om irritaties bij bondgenoot Verenigde Staten te voorkomen, heeft het ministerie van Volkshuisvesting opdracht gekregen om de bouw van de woningen niet openbaar aan te besteden, zo wist de krant Maariv te melden. De Amerikanen zijn een van de opstellers van de routekaart.

Washington wees maandag de bouwplannen af. Het vredesplan voor het Midden-Oosten roept op tot het beëindigen van de bouw of de uitbreiding van nederzettingen, aldus plaatsvervangend woordvoerder Adam Ereli van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief