Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onbekende groepering eist aanslagen kerken Irak op

2 aug 04

Een onbekende groepering, die zichzelf het 'Plannings- en Follow-upcomité in Irak' noemt, heeft maandag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen op kerken in Bagdad en Mosul. De aanslagen waren volgens de groep een antwoord op de Amerikaanse 'kruisvaardersoorlog'.

"Jullie wilden een kruisvaardersoorlog, dus zijn hier de resultaten. We hebben jullie gewaarschuwd. De moedjahedienbroeders hebben pijnlijke klappen toegebracht aan de holen van de kruisvaarders, de holen van het kwaad, de corruptie, onzedelijkheid en kerstening door bomauto's op te blazen", aldus de verklaring. De authenticiteit van de claim is niet te verifiëren.

De groepering beschuldigt de Verenigde Staten ervan niet tevreden te zijn met het binnendringen en bezetten van moslimlanden. "Zij hebben ook honderden instellingen opgezet om mensen te bekeren tot het christendom en zij hebben boeken gepubliceerd waarin de waarheid wordt verdraaid om hen van hun geloof los te maken."

Eerder maandag zei de Iraakse nationale veiligheidsadviseur dat de aanslagen van zondag onmiskenbaar het werk zijn van Abu Musab al-Zarqawi, de vermoedelijke leider van het terroristennetwerk al-Qaeda in Irak. De aanslagen kostten zeker elf mensen het leven: tien in Bagdad en één in Mosul. De veiligheidsadviseur ziet de acties als een poging om de ongeveer 800.000 christenen, 3 procent van de bevolking, Irak uit te drijven.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief