Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush akkoord met nationale inlichtingendirecteur

2 aug 04

De Amerikaanse president George Bush staat achter het advies van de commissie-Kean om een nationale inlichtingendirecteur aan te stellen. Dat heeft hij maandag tijdens een persconferentie in Washington gezegd.

Ook wil Bush een contra-terrorismecentrum, dat moet dienen als een 'kennisbank' voor informatie over van terrorisme verdachte personen en dat een coördinerende rol moet krijgen in de strijd tegen terrorisme.

Bush vroeg het Congres de creatie van de nieuwe functie mogelijk te maken. Daarvoor moet de Nationale Veiligheidswet uit 1947, die voorzag in de oprichting van de CIA en de Nationale Veiligheidsraad, worden herzien.

Volgens Bush moet de nieuwe 'inlichtingen-tsaar' de voornaamste presidentiële adviseur worden op inlichtingengebied. Ook moet hij het inlichtingenbudget beheren en toezicht houden op de activiteiten van de inlichtingendiensten in binnen- en buitenland. Benoeming en ontslag van deze functionaris zijn een zaak van de president, vindt Bush.

De aanstelling van een nationale inlichtingendirecteur en de oprichting van een contraterrorismecentrum behoren tot de belangrijkste aanbevelingen van de commissie-Kean, die onderzoek heeft gedaan naar de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001. Deze onafhankelijke commissie presenteerde anderhalve week geleden haar rapport, dat zeer kritisch was over de inlichtingendiensten FBI en CIA.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief