Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Terreuralarm gebaseerd op oude informatie'

3 aug 04

Veel van de informatie die aanleiding was tot het verhoogde terreuralarm bij financiële instellingen in de Verenigde Staten was drie of vier jaar oud. Dat schreven de The New York Times en The Washington Post van dinsdag op basis van verklaringen van functionarissen van de inlichtingendiensten en de politie.

Concreet bewijs dat er een plan is voor een terroristische aanslag of dat de voorbereidingen daarvoor bezig zijn, is er niet. "Niets van wat wij horen is nieuw. Waarom zijn wij tot dit alarmniveau gegaan? Dat weet ik nog steeds niet", zei een hoge politiefunctionaris tegen The Washington Post.

The New York Times meldde dat veel van de informatie die vrijkwam na de arrestatie van een computerexpert van al-Qaeda dateerde van voor de aanslagen van 11 september 2001. Door de krant geraadpleegde overheidsfunctionarissen zeiden er niet zeker van te zijn dat al-Qaeda nog steeds bezig is met observaties voor het plannen van aanslagen. Wel zouden er aanwijzingen zijn dat een deel van de na de arrestaties in Amerikaanse handen gekomen informatie van meer recente datum is. Maar niet duidelijk is of die geactualiseerde informatie het resultaat is van actief onderzoek door leden van al-Qaeda of dat die via het internet of andere voor het publiek toegankelijke bronnen is vergaard.

Andere functionarissen benadrukten echter dat de informatie in ieder geval nieuw was voor de Amerikaanse inlichtingendiensten en dat er zelden zulke gedetailleerde informatie beschikbaar komt. Maar wat voor de diensten niet duidelijk is, is of het om een 'actief plan gaat'. "Het zou voor morgen gepland kunnen zijn, maar het zou ook kunnen zijn geschrapt. Maar in deze situatie werd het gezien als relevante informatie die het publiek moest krijgen",
zei een van de bronnen van The Washington Post.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief