Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Britse antiterreuroperatie duurt voort

4 aug 04

De Britse politie en de veiligheidsdiensten gaan door met een grote operatie waarbij jacht wordt gemaakt op mogelijke terroristen. In een verklaring woensdag van de politie staat dat de invallen onderdeel zijn van een "vooraf gepland en uitgebreid onderzoek van de politie en de veiligheidsdiensten naar het internationaal terrorisme".

Dinsdagmiddag en -avond werden bij verscheidene acties dertien mannen opgepakt. De arrestaties hadden plaats in het noordwesten van de hoofdstad Londen, in Blackburn en in Hertfordshire, Bedfordshire en Lancashire. Ooggetuigen in Blackburn hebben gezien hoe zwaarbewapende politieagenten twee mannen uit hun auto haalden en afvoerden in geblindeerde auto's.

De arrestanten zijn opgepakt op grond van de antiterreurwetgeving. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de "voorbereiding of het beramen" van terreurdaden. Alle arrestanten
zijn tussen 20 en 40 jaar en van Aziatische komaf. Ze zijn naar Londen gebracht voor verhoor. Hun huizen zijn doorzocht.

De Britse politie liet weten dat er geen direct verband is met waarschuwingen vanuit de Verenigde Staten dat Amerikaanse banken in Londen mogelijk doelwit zijn van aanslagen door het terroristennetwerk al-Qaeda.

De Britse krant The Times meldde dinsdag dat Amerikaanse bedrijven met vestigingen in Londen, zoals Citigroup, Bank of America en Merrill Lynch, is verzocht extra veiligheidsmaatregelen te nemen. De VS verhoogden zondag de alarmfase in Washington, New
York en Newark van Code Geel naar Code Oranje, de op een na hoogste fase voor terreurdreiging.

Reden daarvoor was de arrestatie van een computerdeskundige van al-Qaeda. Op zijn aanwijzing werden bij een inval in een huis in Pakistan documenten gevonden met gebouwen van financiële instellingen die zij als doelwit voor een aanslag voor ogen hadden. Daaronder zouden ook instellingen in Groot-Brittannië zijn geweest.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief