Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

COA wil meer aandacht voor risico's zwemmen

4 aug 04

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil dat medewerkers van asielzoekerscentra meer aandacht besteden aan de risico's van zwemmen. AZC-bewoners krijgen al waarschuwingsfolders, maar toch verdrinken er elk jaar weer mensen, vooral kinderen. Dit meldde het COA woensdag.

Afgelopen week kwamen drie asielzoekers om het leven door verdrinking. Twee zusjes van 7 en 9 verdronken dinsdag in recreatieplas Lage Veld in Wierden. De meisjes waren afkomstig uit Burundi en verbleven in het asielzoekerscentrum bij het nabij gelegen Azelo. Een 16-jarige jongen verdronk vrijdag in het Aekingameer in de buurt van Appelscha.

"Asielzoekers kunnen vaak niet zwemmen", zegt een woordvoerder van het COA. Het orgaan probeert de asielzoekers zo goed mogelijk voor te lichten. "Maar we kunnen niemand continu in de gaten houden en verplichten om op het terrein te blijven." Zwemles geeft het COA niet. "Er zijn wel AZC's die zwemles geven. Maar in eerste instantie bieden wij alleen opvang en geven wij voorlichting."

Vluchtelingenwerk Nederland heeft het COA geadviseerd asielzoekers nog beter op de hoogte te brengen. "De gevaren van zwemmen zijn onbekend, vooral bij ouders. Zo blijkt wel", aldus een woordvoerder.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief