Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Inflatie in juli gedaald

5 aug 04

De inflatie is in juli uitgekomen op 1,1 procent. Dat is 0,3 procentpunt minder dan in juni, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag gemeld. Het CBS spreekt van een forse daling.

Vooral kleding en schoeisel werden goedkoper. Dat is in deze tijd van het jaar door de uitverkoop gebruikelijk, maar de prijzen daalden sterker dan een jaar eerder. Verder betaalde de consument minder voor verse groente, bloemen en planten. Ook de telefoontarieven gingen naar beneden, terwijl die vorig jaar juli juist stegen.

De prijzen lagen in juli gemiddeld 0,1 procent lager dan een maand eerder. Ten opzichte van juli vorig jaar was de consument 1,1 procent duurder uit.

Volgens het CBS bleef de inflatie in juli voor een belangrijk deel beperkt door de gasprijs. Gas werd weliswaar duurder, maar de prijsstijging was aanzienlijk minder dan vorig jaar juli.

Verder stegen de huren per 1 juli van dit jaar met gemiddeld 3,1 procent. Ook voor benzine en een treinkaartje moest meer worden betaald.

Volgens de Europese rekenmethode lag de inflatie in juli op 1,2 procent. Dat is ver onder het gemiddelde van 2,4 procent in de landen die de euro gebruiken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief