Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verdachte zaak-Zuuk vrijgelaten

6 aug 04

De verdachte die op 30 juli is aangehouden in verband met de zaak-Zuuk, de 54-jarige Fenny van L. uit Epe, is woensdag weer vrijgelaten. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Zutphen bekendgemaakt.

De politie hield de vrouw aan na een groot aantal tips in het onderzoek naar brandstichtingen, vernielingen en bedreigingen in de Gelderse buurtschap Zuuk. De politie verspreidde een foto met een mogelijk bij de zaak betrokken verdachte. De persoon op de foto vertoont gelijkenissen met Van L.

De familie van de verdachte heeft de aanhouding van Van L. vanaf het begin beschouwd als een wanhoopsdaad van de politie. De verdachte zelf en later haar familie traden via de media naar buiten, omdat ze vreesden voor bedreigingen. Tot nu toe is bij de familie één dreigtelefoontje binnengekomen.

Volgens justitie waren er geen gronden om Van L. langer vast te houden. Ze blijft wel verdachte in de zaak, aldus persofficier A. van Holland. Waarom ze is vrijgelaten, wil justitie in het belang van het onderzoek niet zeggen.

Volgens de advocaat van Van L., P. Reitsma, is zijn cliënte "buitengewoon verheugd" over haar vrijlating. "Ze zat er na vijf nachten cel volledig doorheen en is blij dat ze weer thuis is." Reitsma zegt weinig begrip te hebben voor de manier waarop politie en justitie over de zaak-Zuuk in relatie tot zijn cliënte naar buiten treden.

"Haar aanhouding is in een perscommuniqué naar buiten gebracht en door de media verkeerd geïnterpreteerd. Hierdoor is het beeld ontstaan dat mijn cliënte de dader in de zaak-Zuuk zou zijn. Dat is onjuist. Politie en justitie hebben wat mij betreft onvoldoende in het werk gesteld deze verkeerde beeldvorming tegen te gaan. Mijn cliënte en haar familie hebben daar erg onder geleden en dat is een kwalijke zaak."

Inwoners van buurtschap Zuuk (gemeente Epe) worden sinds 1998 geteisterd door brandstichtingen, schriftelijke bedreigingen, vernielingen zoals het doorsnijden van remkabels van auto's en andere misdrijven. Daarbij ontstaan soms levensbedreigende situaties. Alle acties zijn gericht tegen personen, verenigingen en bedrijven die contact hebben of hadden met een inwoner van Zuuk. Aanleiding was een relatie van de man met een minderjarig meisje.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief