Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Strijders al-Sadr negeren ultimatum

7 aug 04

Aanhangers van de radicale Iraakse leider al-Sadr lijken zich niets aan te trekken van het ultimatum dat de gouverneur van Najaf hun heeft gesteld. Leden van al-Sadrs Mehdi-leger trokken vanmorgen nog door de straten van de heilige stad, en openden het vuur op Amerikaanse en Iraakse militairen.

De gouverneur eist dat de militanten zich voor vanavond terugtrekken. Gebeurt dat niet, dan wacht de strijders een fel Amerikaans offensief, waarbij niet wordt uitgesloten dat al-Sadr wordt gedood.

Najaf was de afgelopen dagen het toneel van de zwaarste gevechten in vier maanden. Daarbij zijn volgens de Amerikanen zo'n driehonderd strijders van al-Sadr gesneuveld. Onder de Amerikanen zouden de afgelopen dagen drie doden zijn gevallen en twaalf gewonden.

De gevechten bij Najaf laaiden donderdag plotseling op na een periode van relatieve rust. De rebellen schoten bij de sjiitische heilige stad een Amerikaanse helikopter neer, waarop een vuurgevecht ontstond tussen de milities en de Iraakse veiligheidstroepen, die werden ondersteund door de Amerikanen.

Ook in Bagdad, waar gisteren een van de drie Amerikaanse soldaten omkwam, is het vandaag weer onrustig. Daar zijn onder meer hotels beschoten.

Een Iraakse groepering die banden onderhoudt met Abu Jusab al-Zarqawi heeft zaterdag gedreigd interim-premier Iyad Allawi en andere Iraakse functionarissen te vermoorden. Al-Zarqawi wordt beschouwd als leider van het terreurnetwerk al-Qaeda in Irak. De groep uitte de bedreiging in een verklaring die op een Arabische website is gepubliceerd.

(Bron: NOS Nieuws/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief