Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VN willen bemiddelen in crisis met al-Sadr

7 aug 04

De Verenigde Naties hebben aangeboden te bemiddelen in het conflict tussen de coalitietroepen in Irak en de militie van de opstandige sjiitische leider Muqtada al-Sadr. Dat stelt de volkerenorganisatie in een zaterdag verspreide verklaring op het hoofdkantoor in New York.

De VN hebben momenteel maar weinig functionarissen in Irak. Die zijn betrokken bij de voorbereidingen voor de Nationale Conferentie, een bijeenkomst waar later deze maand een raad samengesteld moet worden die de interim-regering gaat controleren. De nieuwe VN-gezant voor Irak, Ashraf Jehangir Qazi, gaat later deze maand naar Bagdad.

De Iraakse interim-premier Iyad Allawi heeft zaterdag voorstellen op tafel gelegd die het aanhoudende geweld in zijn land moeten indammen. Hij bood de opstandige sjiitische leider Muqtada al-Sadr aan een politieke rol te gaan spelen.

Ook presenteerde hij een beperkte amnestieregeling voor opstandelingen. Tegelijkertijd dreigde een groepering die banden onderhoudt met Abu Musab al-Zarqawi de premier en andere hoge Iraakse functionarissen te vermoorden. Al-Zarqawi wordt beschouwd als leider van het terreurnetwerk al-Qaeda in Irak. Hij wordt gezien als een van de drijvende krachten achter het geweld tegen buitenlandse troepen en achter de aanhoudende reeks van ontvoeringen.

Pogingen om de Jordaniër en zijn aanhangers uit te schakelen hebben tot dusver niet opgeleverd. Volgens Arabische media poogt Al-Zarqawi momenteel jonge moslims in de Arabische wereld over te halen in Irak te gaan vechten. Hij heeft daartoe een cd-rom gemaakt met wervende teksten en beelden die in verscheidene Arabische landen zou zijn opgedoken.

De gewapende militie van al-Sadr leverde zaterdag op haar beurt voor de derde achtereenvolgende dag slag met buitenlandse militairen. Vooral de heilige stad Najaf, waar de Amerikaanse strijdkrachten actief zijn, was weer het toneel van gevechten. De Amerikanen veroverden naar eigen zeggen een begraafplaats waar aanhangers van al-Sadr zich schuilhielden. Op het kerkhof werden talrijke wapens en explosieven gevonden.

De gevechten in en rond Najaf, waar tot voor kort een bestand van kracht was, hebben de afgelopen dagen vele tientallen levens geëist. De Amerikaanse strijdkrachten schatten het aantal gedode militieleden zelfs ook zeker op driehonderd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief