Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politiek akkoord Likoed en Arbeidspartij

8 aug 04

De Israëlische Arbeidspartij en de rechtse Likoed-partij van premier Sharon hebben een overeenkomst bereikt over een politiek programma dat een basis zou kunnen vormen voor een regering van nationale eenheid. Dat heeft Benjamin Ben Eliezer van de Arbeidspartij zondag verklaard.

De krant Yediot Aharanot maakte, eveneens zondag, de belangrijkste details van het akkoord bekend. Israël zou zich binnen circa vijftien maanden moeten terugtrekken uit de Gazastrook en ook vier geïsoleerde nederzettingen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever moeten ontruimen. Daarnaast zouden ook alle illegale nederzettingen die sinds 2001, het jaar waarin Sharon als premier aantrad, moeten worden ontmanteld.

Verder moet ook een gedeelte van de loop van de 'muur' tussen de Westelijke Jordaanoever en Israël worden veranderd om te voldoen aan een eerdere uitspraak van het Israëlische Hooggerechtshof. De terugtrekkingen en de aanpassingen zouden in de loop van de tijd de hervatting van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen mogelijk moeten maken.

De eerste formele onderhandelingen over de uitbreiding van de rechtse regering van Sharon met de centrumlinkse Arbeidspartij van Simon Peres begonnen circa drie weken geleden. Sharon verloor eerder de meerderheid in het 120 zetels tellend parlement en overleefde alleen dankzij gedoogsteun van de Arbeidspartij.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief