Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Iraakse premier poogt orde te herstellen

8 aug 04

De Iraakse interim-premier Iyad Allawi heeft afgelopen weekeinde met verschillende besluiten en voorstellen gepoogd de orde in zijn land te herstellen en het vertrouwen te winnen van de bevolking.

Allawi riep de opstandige sjiietische leider Muqtada al-Sadr op zich verkiesbaar te stellen bij de komende stembusgang in januari. De premier bracht zondag een onaangekondigd bezoek aan de al dagen zeer onrustige stad Najaf en hij schortte zaterdag voor een maand de activiteiten op van de Arabische nieuwszender al-Jazeera in Bagdad.

Met zijn ogenschijnlijk daadkrachtige optreden hoopt Allawi respect af te dwingen. Grote groepen Irakezen beschouwen de premier als een politicus die gelieerd is aan de buitenlandse coalitietroepen en die slechts een uiterst beperkte bestuurlijk bewegingsruimte heeft zonder democratische controle.

Allawi zei "positieve signalen" te hebben ontvangen over een naderend einde van het verzet van al-Sadr en de zijnen. Allawi vindt ook dat al-Sadr volgend jaar aan de verkiezingen moet meedoen. "En als het Iraakse volk hem kiest als een leider, dan is dat zijn keuze geweest. Het politieke proces staat open voor een ieder die zich aan de wet houdt."

In Bagdad en in Najaf zijn zaterdag en zondag zeker 43 doden gevallen bij gevechten tussen Amerikaanse en Iraakse troepen en aanhangers van de radicale geestelijke al-Sadr. Dat heeft het Iraakse ministerie van Gezondheid zondag gemeld.

In de wijk Sadr-city in Bagdad kwamen 22 mensen om. Het aantal slachtoffers in Najaf kan nog sterk oplopen, omdat de doden niet kunnen worden weggehaald van het slagveld waar nog steeds sporadisch wordt gevochten.

De strijd met de sjiietische militieleden laaide afgelopen donderdag, na weken van rust, weer op. Vrijdag meldde het Amerikaanse leger dat er zeker driehonderd militanten waren gedood. Volgens ooggetuigen was het zondagochtend in Najaf en Bagdad relatief kalm.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief