Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Steeds meer asielzoekers terug naar eigen land

9 aug 04

Steeds meer asielzoekers keren terug naar hun land van herkomst. Vorige maand ging het om 353 asielzoekers. Sinds begin dit jaar zijn al 2011 mensen teruggegaan. Dat blijkt uit
cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Het aantal terugkeerders zal dit jaar de 2912 van vorig jaar overtreffen, is de verwachting van de IOM.

IOM-directeur A. de Dyker stelt in een reactie op de jongste cijfers dat het beleid van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) "kennelijk succes heeft", al is het volgens hem nog te vroeg voor een definitief oordeel. De Dyker denkt dat veel asielzoekers "eieren voor hun geld kiezen" en inzien dat er voor hun geen toekomst meer ligt in Nederland. Als verklaring daarvoor noemt de IOM-directeur het nieuwe beleid van minister Verdonk, dat "brede maatschappelijke steun heeft".

Van zijn eigen medewerkers hoort De Dyker dat er veel belangstelling is voor de zogeheten herintegratiepremie die asielzoekers kunnen krijgen die voor april 2001 in Nederland kwamen
en nu vrijwillig terugkeren. Zij krijgen een bedrag mee van 2320 euro. Gezinnen krijgen 6050 euro.

Van die regeling is sinds de invoering op 23 juni al door 162 mensen gebruikgemaakt. Het gaat om ongeveer 120 volwassenen en een veertigtal kinderen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief