Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Tribunaal raadpleegt Milosevic over aanstelling advocaat

9 aug 04

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft de Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic opgedragen zich uit te spreken over plannen om hem te dwingen een advocaat in de arm te nemen, teneinde zijn proces wegens oorlogsmisdaden te versnellen. Dat maakte het VN-tribunaal maandag bekend.

Milosevic en de amici curiae, die in opdracht van de rechters toezien op een eerlijk verloop van het proces, hebben op 6 augustus twee weken de tijd gekregen om antwoord te geven op de vraag welke rol een door het hof toegewezen advocaat zou kunnen spelen in het proces. Ook moeten zij zich uitspreken over de rol die de amici curiae hebben in de verdediging van de oud-president.

Milosevic is vastbesloten zijn eigen verdediging ter hand te nemen en heeft herhaaldelijk laten weten niet te zullen samenwerken met een door het hof aangewezen advocaat. Hoofdaanklaagster Carla del Ponte schreef eind volgende maand echter aan het hof dat Milosevic, gezien zijn slechte gezondheid, niet langer in staat is zijn eigen verdediging te voeren. Milosevic (62) lijdt aan hoge bloeddruk.

Het proces tegen Milosevic loopt al sinds februari 2002. Hij had in juni moeten beginnen met zijn verdediging, maar dat is al diverse keren uitgesteld vanwege zijn slechte gezondheid. De
eerstvolgende zitting staat nu gepland voor 31 augustus. Op 19 juli lieten de rechters weten dat de oud-president zijn verdediging voor oktober 2005 moet hebben afgerond.

Milosevic staat terecht voor genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, vanwege de rol die hij speelde in de Joegoslavische burgeroorlog in de jaren negentig. Hij kan
daarvoor levenslange gevangenisstraf krijgen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief