Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VS roepen burgers Najaf op tot evacuatie

10 aug 04

Het Amerikaanse leger heeft burgers in delen van de Iraakse stad Najaf dinsdag opgeroepen hun huizen zo snel mogelijk te verlaten. Volgens ooggetuigen is dit de eerste keer dat de burgerbevolking in de sjiitische stad wordt gevraagd het gebied te verlaten. Analisten zien het als een teken dat de Verenigde Staten zich voorbereiden op een nieuw offensief tegen de milities van de opstandige sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr.

De Amerikanen riepen ook de militie van Al-Sadr op om zich uit de stad terug te trekken, maar die oproep werd volledig genegeerd. In de voor sjiieten heilige stad werd dinsdag voor de zesde opeenvolgende dag gevochten. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen bombardeerden posities van het zogenoemde Mehdi-leger van Al-Sadr. Tegen zonsondergang, toen de gevechten zich verhevigden, stegen zwarte rookpluimen op uit het centrum van de stad en klonk zware artillerie en explosies.

De strijders van Al-Sadr hebben zich teruggetrokken in de omgeving van de eeuwenoude begraafplaats van de stad en de heilige Imam Ali-moskee. Sadrs militie viel onder meer een Iraakse politiepost in de stad aan. Daarbij werden meerdere agenten gedood en verwond. De strijd om Najaf is de zwaarste test voor de Iraakse interim-regering, die echter ook te maken heeft met gevechten en aanslagen in de rest van het land. Zo werd dinsdag ook in de sjiitische wijk van Bagdad, Sadr City, gevochten.

Aanhangers van Al-Sadr trokken zich niets aan van het uitgaansverbod dat de regering er maandag had ingesteld. In de wijk kwamen volgens het ministerie van Gezondheid maandag zeker tien mensen om het leven. Opstandelingen vuurden in Bagdad mortiergranaten en raketten af op delen van de stad waar de interim-regering is gevestigd. Het is onduidelijk of deze aanvallen zijn uitgevoerd door het Mehdi-leger of door soennitische strijders.

Op het diplomatieke front nodigde Iran de Iraakse permier Iyad Allawi dinsdag uit voor een officieel bezoek. Met het bezoek hoopt Teheran een einde te maken aan de beschuldigingen dat het de strijders van Al-Sadr ondersteunt. Iran en Irak voerden van 1980 tot en met 1988 een bloedige oorlog uit. Vorige week ontvoerde een gewapende groep een Iraanse diplomaat.

Onthoofding
Een Arabische website heeft dinsdag een video geplaatst waarin de moord op een man is te zien die volgens zijn beulen een "Egyptische spion" was die voor de Amerikanen in Irak werkte. Met een mes wordt de man de keel doorgesneden. De groep al-Tawhid wa al-Jihad van Abu Musab al-Zarqawi, die wordt beschouwd als de leider van al-Qaeda in Irak, zit vermoedelijk achter de executie.

Op de tape noemt de man zijn naam en geeft toe dat hij Amerikaanse militairen heeft geholpen bij aanvallen tegen opstandelingen in Irak. Tegelijk lieten ontvoerders dinsdag wel twee Libanese gijzelaars vrij. De vrachtwagenchauffeur Nasser al-Jundi en de zakenman Antoine Antoun konden weer naar huis. Een werknemer van Antoun, die ook was ontvoerd, was maandag al vrijgelaten. In Irak zitten nu nog twee truckers uit Jordanië vast.

Verder werd dinsdag bekend dat onbekenden een Jordaanse zakenman uit zijn huis in Bagdad hadden ontvoerd. De daders droegen volgens getuigen politie-uniformen. Inmiddels hebben de ontvoerders om 250.000 dollar losgeld gevraagd. De Jordaniër is vertegenwoordiger van een Japanse bandenfabriek in Irak.

Chalabi
De partij van de omstreden Iraakse politicus Ahmed Chalabi heeft dinsdag opdracht gekregen om haar kantoren in Bagdad binnen een etmaal te sluiten. Chalabi, die momenteel in Iran is, wordt in eigen land gezocht voor fraude. Ook zijn neef Salem, die leiding gaf aan het nieuwe tribunaal dat Saddam Hussein moet berechten, wordt gezocht. Hij zou betrokken zijn geweest bij moord.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief