Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Marokkaanse 'terreurverdachte' weer voor Duitse rechter

10 aug 04

De Marokkaan Mounir al-Motassadeq, de enige die is veroordeeld in verband met de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten, is dinsdag opnieuw voor een rechter in Duitsland verschenen. Al-Motassadeq werd in 2003 in Hamburg tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld, voornamelijk wegens samenzwering voor het doden van de ongeveer 3000 mensen die omkwamen door de aanslagen.

Het hooggerechtshof in Karlsruhe bepaalde dit voorjaar dat er een nieuw proces moest komen. Het verklaarde het eerste ongeldig, omdat daarin een belangrijke getuige niet was gehoord. In afwachting van het nieuwe proces was de Marokkaan op vrije voeten. Hij ging dinsdag het gerechtsgebouw binnen zonder iets te zeggen.

Vlak na het begin van de zitting op dinsdag bleek de zaak er voor de aanklagers zonniger uit te zien dan van tevoren werd verwacht. De Verenigde Staten meldden in een brief, die de rechtbank slechts enkele minuten voor het begin van het proces ontving, dat zij de rechters zouden voorzien van onder meer afschriften van een gedeelte van de ondervraging van Ramzi Binalshibh. Deze zit in de VS vast op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Hij zou een belangrijk lid van al-Qaeda zijn. Zijn getuigenis zou cruciaal zijn voor een mogelijke veroordeling van Al-Motassadeq.

Washington is echter niet van plan om de Duitse rechters toestemming te geven om Binalshibh en nog een andere verdachte van terrorisme, Khalid Sheikh Mohammed, zelf te ondervragen en te laten getuigen. Dit bleek uit een brief die door de Amerikaanse autoriteiten was gericht aan de Duitse ambassade in Washington en bij het begin van de zaak tegen al-Motassadeq op dinsdag werd voorgelezen.

De handreiking van de VS is een tegenslag voor advocaat Josef Grässle-Münscher van Al-Motassadeq. Deze had maandag nog verklaard dat de verdediging van plan was het verzoek in te dienen alle aanklachten tegen de Marokkaan te laten vallen wegens gebrek aan bewijs. De raadsman wilde daartoe overgaan nadat de hoogste openbare aanklager, Kay Nehm, had toegegeven dat hij de VS niet had kunnen overhalen de verslagen over te dragen van de verhoren van Ramzi Binalshibh en Khalid Sheikh Mohammed. Maar Washington bleek op het laatste moment toch bereid Nehm de helpende hand toe te steken.

(Bron: ANP/DPA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief