Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Granaten afgevuurd op Nederlandse basis As-Samawah

11 aug 04

Camp Smitty, de basis van ongeveer 650 Nederlandse militairen in de Zuid-Iraakse stad As-Samawah, is woensdagmorgen beschoten met twee mortiergranaten. De projectielen vlogen over het kamp heen en ontploften in een verdergelegen gebied. Niemand raakte gewond en er is geen schade, meldde een woordvoerder van de Nederlandse Landmacht woensdag.

De granaten werden rond 03.00 uur (lokale tijd) afgevuurd. Via de mortieropsporingsradar kon worden vastgesteld vanwaar de granaten waren afgevuurd. Met behulp van lichtgranaten werd
vervolgens de omgeving afgezocht. Er werden echter geen aanhoudingen verricht. De militairen in het kamp hebben na de aanslag nog anderhalf uur in bunkers doorgebracht.

Voorafgaande aan de mortieraanslag raakte een Nederlandse patrouille in Rumaythah, ten noordoosten van As-Samawah, betrokken bij een schotenwisseling. De twee patrouillewagens van de Nederlandse militairen werden dinsdagavond laat beschoten, waarna de Nederlanders terugschoten. Aan Nederlandse kant vielen geen gewonden. Defensie onderzoekt nog of een Iraakse burger bij het schietincident gewond is geraakt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief