Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush zet Giuliani in als ultiem wapen tegen Kerry

12 aug 04

De voormalige burgemeester van New York, Rudolph Guiliani, ontpopt zich als het ultieme wapen van president Bush in zijn strijd tegen de Democratische presidentskandidaat John Kerry. Volgens The New York Times van donderdag trekt Giuliani momenteel door het land om Kerry aan te vallen, vaak in bewoordingen die Bush niet snel zou gebruiken.

Giuliani wordt zeer gerespecteerd binnen zowel Republikeinse als Democratische gelederen. Zijn onverschrokken en volgens velen ook hartverwarmende optreden ten tijde van de aanslagen op onder meer New York op 11 september 2001 hebben van hem een nationale held gemaakt. Over enkele weken houden de Republikeinen hun partijcoventie ook in de stad van Giuliani, in hartje Manhattan.

De steun van de Giuliani voor Bush is zeker niet vanzelfsprekend. De ex-burgemeester heeft patijgenoot Bush geregeld kwaad gemaakt, onder meer toen hij in 2000 niet Bush maar John
McCain steunde in de campagne. Giuliani steunde zelfs ooit een Democratische kandidaat voor het gouverneurschap van de staat New York. Giuliani is in tegenstelling tot Bush ook een voorstander van het homohuwelijk, van het recht op abortus en van strengere regels voor wapenbezit.

In de campagne richt Giuliani zich evenwel op de aanslagen en op de daaruit voortkomende internationale strijd tegen terreur. Volgens Giuliani heeft Bush zich een standvastig leider getoond terwijl "de meeste linkse senator Kerry" zich vooral "besluiteloos en inconsistent" heeft getoond. De toon die Giuliani gebruikt is opvallend scherp en lijkt een antwoord te moeten zijn op figuren als documentairemaker Michael Moore, die Bush hard en voor een groot publiek afkraken.

De voormalige eerste burger van de 'Big Apple' moet vooral die Amerikanen overhalen die nog niet weten op wie ze gaan stemmen. Door Giuliani en Bush als partners te presenteren denkt het campagneteam van de president politiek voordeel te kunnen behalen. Giuliani zal uiteraard een van de prominente sprekers zijn tijdens de partijconventie die van 30 augustus tot 2 september wordt gehouden in Madison Square Garden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief