Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikanen omsingelen militie in moskee Najaf

12 aug 04


Amerikanen omsingelen militie in moskee Najaf Amerikaanse militairen en Iraakse veiligheidstroepen hebben donderdag het gebied rond de Imam Ali-moskee in Najaf zo goed als omsingeld. In het religieuze hart van de stad zit de militie van de radicale geestelijke al-Sadr ingesloten. De omsingeling is het resultaat van een dagenlang offensief van de coalitietroepen tegen de aanhangers van al-Sadr.

Respect voor moslims
De Verenigde Staten hebben gezegd dat ze niet op het gebied van de moskee zelf, een van de heiligste plekken voor sjiitische moslims, zullen opereren. Een bestorming van het gebedshuis wordt dan ook niet verwacht. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger liet weten dat het optreden van de troepen in Najaf plaatsvindt "overeenkomstig de richtlijnen van interim-premier Allawi om deze heilige plaatsen te beschermen".

Iraakse veiligheidstroepen, die vlak achter de Amerikanen optrekken, zullen, indien mogelijk, de ontwapening van de milities op het moskeecomplex ter hand nemen. Dat zei een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.

De belangrijkste sjiitische geestelijke in Irak, ayatollah Ali al-Sistani, drong er donderdag bij de sjiitische strijders en Amerikanen op aan respect te tonen voor Najaf en de heiligdommen daar. Een woordvoerder van de ayatollah, die momenteel voor de behandeling van een hartkwaal in Londen verblijft, zei dat al-Sistani "uiterst bedroefd" is door de gebeurtenissen in Najaf.

Vechten tot het einde
Premier Allawi riep de leden van de militie van al-Sadr donderdag opnieuw op de wapens neer te leggen en Najaf te verlaten. Zowel de geestelijke zelf als zijn aanhangers hadden echter al
gezegd te blijven strijden "tot de laatste druppel bloed".

Moqtada al-Sadr bevindt zich hoogst waarschijnlijk samen met zijn circa duizend getrouwen in de Imam Ali-moskee. Donderdag bestookten Amerikaanse gevechtsvliegtuigen het huis van de radicale leider elders in Najaf. Het huis werd later donderdag bestormd, maar de geestelijke was niet aanwezig, aldus een woordvoerder van al-Sadr.

Spookstad
Het offensief richtte ook aanzienlijke schade aan aan andere huizen en hotels voor pelgrims in de heilige stad. De meeste inwoners van de centrale buurten van Najaf en de gebieden waar veel wordt gevochten, hebben hun huizen verlaten. Ooggetuigen spreken van een 'spookstad'.

De voorzitter van de regionale raad van Najaf zei donderdag te werken aan een plan om verder bloedvergieten te voorkomen en de crisis te beheersen. Hij trad niet in details en het is onbekend of de komst van de Iraakse nationale veiligheidsadviseur naar Najaf iets met het initiatief van doen heeft. De adviseur, Muwaffaq al-Rubaie, zou donderdag een ontmoeting hebben gehad met al-Sadr, maar het is niet bekend wat de twee hebben besproken.

Hoeveel slachtoffers er bij de meest recente gevechten in Najaf zijn gevallen is onduidelijk. Volgens een woordvoerder van al-Sadr kwamen zeker vijf burgers om, maar het is waarschijnlijk dat er veel meer doden zijn gevallen, ook onder de militieleden. Ook in al-Kut, ten oosten van Najaf, is de afgelopen dagen hevig gevochten. Daar zouden door een Amerikaans bombardement in de nacht van woensdag op donderdag 84 mensen, meest burgers, om het leven zijn gekomen. Dat meldden medische bronnen.

Anti-Amerika demonstratie
Het coalitie-offensief in Najaf en al-Kut wekte de woede van sjiieten in verscheidene andere steden. In Bagdad en Karbala gingen donderdag honderden mensen de straat op om te protesteren tegen het geweld. Zij eisten niet alleen het vertrek van de Amerikanen uit Irak maar dat van leden van de Iraakse interim-regering en de gouverneur van Najaf. De betogers maakten premier Allawi uit voor ongelovige.

(Bron: ANP/DPA/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief