Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Margarita breekt met De Roy van Zuydewijn

13 aug 04

Prinses Margarita wil gaan scheiden van Edwin de Roy van Zuydewijn. Dat heeft haar advocaat G. Kemper medegedeeld. In een verklaring zegt Margarita spijt te hebben dat ze met haar publicaties in tijdschrift HP/De Tijd, vorig jaar, het vertrouwelijk karakter van "haar familieleven" heeft geschonden.

De verklaring is een reactie op berichten dat vorige week een tas of agenda met persoonlijke gegevens van de prinses is gestolen. In de tas zaten mogelijk een opschrijfboekje met telefoonnummers van leden van het Koninklijk Huis, waaronder het mobiele nummer van de koningin, correspondentie tussen Margarita en De Roy van Zuydewijn, medische gegevens en persoonlijke notities. Volgens een verslaggever van Story zouden de brieven onder meer gaan over fysiek geweld van De Roy van Zuydewijn tegen Margarita.

In de verklaring van vrijdag staat dat Margarita's financiële situatie reden tot zorg geeft. De advocaat wil meer persoonlijke aspecten niet naar buiten brengen. "Het feit dat die gegevens wellicht op straat liggen, maakt dat niet anders", stelt Kemper.

Margarita benadrukt in de verklaring verder dat ze door de inmenging van de overheid op haar privé-leven buiten proporties heeft gereageerd. Ze vindt dat ze zelf de privacy van anderen heeft geschonden. Ze zou daarmee in het bijzonder haar familieleden "onnodig" hebben gekwetst. Margarita hoopt dat de media haar voortaan met rust laten zodat ze een nieuw leven kan opbouwen.

Op 12 februari 2003 zorgde Margarita voor een rel binnen de koninklijke familie. De dochter van prinses Irene verhaalde in HP/De Tijd over een hoogoplopende familievete tussen haar en haar man enerzijds, en haar moeder Irene, vader Carlos Hugo en op de achtergrond koningin Beatrix anderzijds. Oorzaak van het conflict zou zijn dat de familie Edwin de Roy van Zuydewijn niet zag zitten als echtgenoot van Margarita.

Koningin Beatrix laat in reactie op de verklaring weten dat ze hoopt dat prinses Margarita "de rust krijgt om een nieuw bestaan op te bouwen". Dat meldde een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) namens de koningin. De verklaring is opmerkelijk omdat de RVD bij eerdere nieuwsontwikkelingen rond Margarita liet weten dat koningin "uit liefde voor de prinses" geen commentaar wenste te geven. Nu doet ze dat voor het eerst wel. De woordvoerder van de RVD wilde niet ingaan op de vraag of er verzoeningsgesprekken zijn geweest tussen Margarita en Beatrix.

Proces tegen de staat
De beslissing dat prinses Margarita van De Roy van Zuydewijn gaat scheiden betekent nog niet dat haar gerechtelijke procedures tegen de Nederlandse staat van de baan zijn. Dat zegt een andere advocaat, V. Koppe. "In beginsel wil ze daar nog steeds mee doorgaan."

De prinses was met De Roy van Zuydewijn bezig een proces tegen de Nederlandse overheid voor te bereiden. Zij voelden zich door haar familie en de staat geschaad. De twee menen dat de Nederlandse overheid ten onrechte veelvuldig en onterecht een ernstige inbreuk heeft gemaakt op hun persoonlijke levenssfeer. Er is op verzoek van het Koninklijk Huis onderzoek naar hen gedaan.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief