Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Al-Sadr eist vertrek interim-regering en vecht door

13 aug 04

De radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr heeft vrijdagavond zijn aanhangers toegesproken bij de imam Ali-moskee in Najaf. Hij eiste het vertrek van de Iraakse interim-regering en zei niet van plan te zijn Najaf te verlaten.

Al-Sadr beloofde door te vechten tot "de overwinning of het martelaarschap". Dat heeft een woordvoerder van de geestelijke vrijdag meegedeeld.

In de Iraakse stad Najaf leek vrijdag een fragiele wapenstilstand van kracht te zijn. Vertegenwoordigers van de Iraakse interim-regering voerden onderhandelingen met afgevaardigden van al-Sadr, die met zijn militie waarschijnlijk ingesloten zit bij de imam Ali-moskee in het centrum van de stad

Bronnen rond de onderhandelingen lieten weten dat met al-Sadr werd gesproken over een aftocht uit de voor sjiieten heilige stad Najaf. De Duitse televisie meldde zelfs dat hem een vrijgeleide is aangeboden. Als hij de wapens neerlegt, kan hij naar Koeweit, Iran of de Koerdische regio in Irak.

Eerder werd bekend dat de geestelijke een tiental voorwaarden had gesteld die moeten worden ingewilligd voordat hij de strijd in Najaf staakt. Hij zou onder meer willen dat alle buitenlandse troepen, Iraakse politie-eenheden en militairen de stad verlaten. In plaats daarvan moet een religieuze autoriteit de verantwoordelijkheid voor de stad overnemen.

Verder moeten in Najaf alle basisvoorzieningen worden hersteld en dient iedereen die eerder is opgepakt wegens steun aan de opstand, te worden vrijgelaten, zo liet een woordvoerder van al-Sadr, sjeik Ali Sumeisim vrijdag weten.

In Bagdad baden duizenden aanhangers van al-Sadr, mannen en vrouwen, vrijdag op de stoep van de Iraakse interim-regering. De gelovigen werden gadegeslagen door Amerikaanse militairen. De menigte juichte toen enkele politiemannen uit een nabijgelegen politiebureau zwaaiden met posters van al-Sadr. Enkele agenten voegden zich de bidders en lieten demonstratief hun wapen achter.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief