Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Belangrijkste oliepijpleiding Zuid-Irak afgesloten

14 aug 04

Irak heeft een belangrijke oliepijpleiding in het zuiden van het land afgesloten. Dat is gebeurd om veiligheidsredenen, deelde een woordvoerder van de Southern Oil Company zaterdag mee. Het laden van tankers bij de terminals in het zuiden gaat nu nog maar bijna half zo snel als normaal.

De sluiting van de oliepijpleiding is kennelijk gebaseerd op de vrees dat aanhangers van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr een aanslag op de pijpleiding kunnen uitvoeren. De gesloten pijpleiding heeft een capaciteit van 1,5 miljoen vaten per dag. De resterende kan een miljoen aan.

Zware gevechten tussen Iraakse rebellen en Amerikaanse militairen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag in de stad Samarra, ten noorden van Bagdad, zeker vijftig Irakezen het leven gekost. De politie en bronnen bij het plaatselijk ziekenhuis schatten het aantal gewonden op meer dan tachtig.

In de stad Hilla zijn zeker acht Irakezen zijn gedood bij gevechten tussen strijders van de sjiitische opstandelingenleider Muqtada al-Sadr en door Poolse militairen gesteunde Iraakse veiligheidstroepen. Ziekenhuismedewerkers repten tevens van 33 gewonden. Een Amerikaanse militair en marinier zijn vrijdag bij twee afzonderlijke incidenten in de provincie al-Anbar in het westen van Irak om het leven gekomen.

Duizenden aanhangers van de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr zijn zaterdag aangekomen in Najaf, waar al-Sadr en zijn gewapende aanhangers ingesloten zitten in de Imam Ali-moskee. Veel van de betogers arriveerden per bus. Zij werden aangevoerd door sjeik Hazem al-Araji, de rechterhand van al-Sadr in Bagdad. Al-Araji had de gelovigen tijdens het vrijdaggebed opgeroepen naar Najaf te gaan om te protesteren tegen het Amerikaanse offensief.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief