Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Onderhandelingen over bestand Najaf mislukt

14 aug 04

De onderhandelingen over een definitief bestand in Najaf tussen de sjiitische militie van de geestelijke Muqtada al-Sadr en de door de Amerikanen gesteunde Iraakse strijdkrachten zijn op niets uitgelopen. Dat heeft een lid van de Iraakse interim-regering zaterdag laten weten.

"Tot mijn grote spijt moet ik zeggen dat de inspanningen die zijn gedaan om tot een vreedzame oplossing van de crisis in Najaf te komen, zijn mislukt", verklaarde de Iraakse nationale veiligheidsadviseur Muwaffaq al-Rubaie tijdens een persconferentie in de heilige stad.

Volgens al-Rubaie wordt de militaire operatie tegen de militie van al-Sadr, die tien dagen geleden begon, snel opnieuw op gang gebracht. In Najaf was sinds vrijdag een fragiele wapenstilstand van kracht. Vertegenwoordigers van de Iraakse interim-regering voerden ondertussen onderhandelingen met afgevaardigden van al-Sadr, die met zijn militie waarschijnlijk ingesloten zit bij de imam Ali-moskee in het centrum van Najaf.

Een woordvoerder van al-Sadr heeft zaterdag de schuld voor het mislukken van de onderhandelingen bij premier Iyad Allawi gelegd. Volgens Ali Samseem hadden hij en al-Rubaie een akkoord binnen handbereik, maar weigerde Allawi dat op het laatste moment te bekrachtigen.

Er is onder meer gesproken over een vrije aftocht voor al-Sadr. De geestelijke had een tiental voorwaarden gesteld, die moesten worden ingewilligd voordat hij de strijd in Najaf zou staken. Hij eiste onder meer het vertrek van alle Amerikaanse militairen, Iraakse politie-eenheden en militairen uit de stad. In plaats daarvan was hij bereid geweest een VN-macht in Najaf toe te laten om de orde te bewaren, zo werd zaterdag bekend.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief