Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamp: situatie in heel Irak wordt gevaarlijker

15 aug 04

De gewapende confrontatie in Najaf tussen Amerikaanse militairen en milities van de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr heeft de situatie in Irak onveiliger gemaakt. Dat heeft minister Kamp (Defensie) gezegd naar aanleiding van de beschieting waarbij zaterdagavond bij het Zuid-Iraakse Ar-Rumaythah een 29-jarige wachtmeester van de marechaussee om het leven is gekomen.

Kamp sprak zondagmorgen op een ingelaste persconferentie naar aanleiding van de dood van de Nederlandse militair. Verwijzend naar de huidige gespannen situatie in Najaf merkte de bewindsman op dat de "situatie in heel Irak gevaarlijker wordt, dus ook in Zuid-Irak en dus ook in het gebied waar de Nederlandse militairen zitten".

De gebeurtenissen van zaterdagavond leiden er vooralsnog niet toe dat de Nederlandse militairen hun werkwijze gaan aanpassen. Kamp wees erop dat de Nederlandse missie altijd kijkt naar een goede balans tussen de manier waarop de Nederlandse militairen naar buiten treden, en de veiligheid van de militairen. Tot op heden rijden de Nederlanders vaak in open jeeps door het gebied, begeven zij zich geregeld zonder helm op straat en lopen zij ook in de
nacht patrouille.

De onveiliger situatie leidt er niet toe dat de Nederlandse VN-missie in Irak wordt beëindigd, liet Kamp weten. Ook zijn de Nederlandse militairen vooralsnog niet van plan zich terug te trekken op hun basis. "Wij zijn er niet om op de compound te blijven. Wij zijn ook niet van plan een einde te maken aan de operatie." De minister stelde verder dat de Nederlandse missie over voldoende militairen beschikt en afdoende is bewapend.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief