Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Collega's met gesneuvelde wachtmeester naar Nederland

16 aug 04


Vijf collega's van de in Irak omgekomen wachtmeester zullen diens lichaam begeleiden bij de vlucht terug naar Nederland. Het Ministerie van Defensie wilde maandag niet zeggen wanneer het lichaam van wachtmeester Jeroen Severs wordt gerepatrieerd.

De vijf collega's die het lichaam van Severs begeleiden, waren directe collega's van de marechaussee, die gelegerd was op de grootste basis van de Nederlanders in Irak, Camp Smitty bij de stad As Samawah. Op verzoek van de familie van de omgekomen militair doet Defensie geen mededelingen over diens aankomst in Nederland.

Wel is duidelijk dat er enige vorm van militair ceremonieel zal zijn. Bij de repatriëring van het vorige Nederlandse slachtoffer in Irak, de op 10 mei omgekomen sergeant Dave Steensma, werd diens lichaam eveneens begeleid door collega's.

Met de vijf Nederlandse militairen die zaterdagavond gewond raakten bij gevechten aan de zuidrand van Ar Rumaythah in Irak, gaat het naar omstandigheden redelijk. Geen van hen ligt meer op de intensieve zorg en iedereen is aanspreekbaar. Alle gewonden hebben inmiddels zelf contact gehad met hun familie.

Over de toedracht van het vuurgevecht loopt een onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de marechaussee. Vier van de gewonden behoren tot de zogeheten Quick Reaction Force die een team van de Koninklijke Marechaussee zaterdagavond te hulp schoot. De marechaussees waren in hun twee terreinwagens in een hinderlaag terechtgekomen. De vijfde gewonde is een lid van de marechaussee en directe collega van de gesneuvelde wachtmeester eerste klas. Hij
zat in de voorste Mercedes die het zwaarst werd getroffen door het vuur van onbekende Iraakse militanten.

Onduidelijk is nog steeds waarom het team 's avonds in ongepantserde voertuigen terugkeerde naar hoofdbasis Camp Smitty in As Samawah. Ar Rumaythah ligt op slechts 80 kilometer van Najaf, waar sinds vorige week donderdag hard wordt gevochten tussen aanhangers van de geestelijke al-Sadr en Amerikaanse en Iraakse troepen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief