Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Vrouw militair begint actie voor meer veiligheid

17 aug 04

Verontruste familieleden van Nederlandse militairen in Irak zijn dinsdag een actie begonnen om de werksituatie van de militairen veiliger te maken. Als het werk niet snel veiliger wordt, willen de familieleden proberen de militairen terug te halen naar Nederland.

Volgens initiatiefneemster Jacqueline Donkers, wier vriend in Irak is gelegerd, "doet de overheid onvoldoende om de veiligheid van onze mannen te verhogen". Donkers: "De jongens komen bijna niet meer van het kamp af en kunnen hun werk niet doen. En als zij al van het kamp af gaan, zijn het levende schietschijven." Met haar actie wil zij een onderzoek uitlokken naar het nut van een langer verblijf van de Nederlandse militairen in het zuiden van Irak.

Volgens Donkers blijkt uit telefoongesprekken met haar vriend in Irak dat de situatie zeer onveilig is. "De berichten in de media zijn nog niet half zo erg als de werkelijkheid", zegt ze.
Afgelopen donderdag nog werd haar vriend drie keer beschoten. "Alle patrouilles moeten voortaan in gepantserde voertuigen worden uitgevoerd", vindt Donkers. "Bovendien moeten de militairen ruimere bevoegdheden krijgen, zodat ze in gevaarlijke situaties terug kunnen vechten. In het uiterste geval moeten de militairen naar huis komen."

De actie van Donkers bestaat uit het verzamelen van berichten en verhalen die verontruste militairen in Irak sturen aan het thuisfront. Zij wil deze gebundelde informatie doorsturen aan het ministerie van Defensie en minister Kamp dwingen tot een reactie.

In een eerste reactie zei de woordvoerder van Kamp dinsdag "begrip te hebben voor de emotie bij het thuisfront. Maar we kunnen ons niet vinden in de constatering dat wij te weinig doen voor de veiligheid van de militairen." Defensie ontkent ook dat de militairen in Irak minder op patrouille gaan. "Juist nu is het van belang dat we doorgaan met onze activiteiten en kunnen zien hoe de situatie buiten de poort is", aldus de woordvoerder van Kamp.

Volgens de woordvoerder heeft de minister maandag nog eens aangegeven dat er voortdurend alles aan gedaan wordt om de veiligheid van de manschappen zo optimaal mogelijk te houden. Daarom zijn bijvoorbeeld Apache gevechtshelikopters naar Irak gestuurd. "Maar de situatie is gevaarlijker geworden, zo heeft ook de minister aangegeven. Het is bij zo'n missie onmogelijk om een garantie van onkwetsbaarheid af te geven. Er blijft altijd een risico," aldus de woordvoerder.

Donkers heeft tot nu toe acht concrete toezeggingen voor hulp van partners en ouders binnen, maar binnenkort zijn dat er meer. "De toezeggingen stromen nu binnen."

Donkers weet nog niet of de door haar gestarte actie effect zal hebben. "We zijn nu een gevecht tegen de overheid begonnen. Er is een beerput opengetrokken. We hopen dat het resultaat zal opleveren. Ik doe dit niet alleen voor mijn vriend, maar ook voor iedereen die hierna nog naar Irak moet."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief