Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Irak waarschuwt verzetsleider al-Sadr opnieuw

19 aug 04

De laatste uren van de Iraakse verzetsleider Muqtada al-Sadr zijn geslagen als hij het geweld niet afzweert en zijn wapens niet inlevert. Dat stelde een Iraakse minister donderdag op een persconferentie.

Volgens bewindsman Kasim Daoud heeft de regering alle vreedzame middelen benut om de radicale geestelijke te overtuigen zijn opstand te beëindigen. Bagdad zou inmiddels vastberaden zijn om tot een militaire oplossing te komen. Een woordvoerder van al-Sadr verklaarde even later dat de sjiitische geestelijke een onderhandelaar eist om over de eisen van de autoriteiten te overleggen.

Woensdag eiste het Iraakse ministerie van Defensie de onmiddellijke terugtocht van al-Sadr uit de Imam Alimoskee in Najaf, waar de leider zich heeft verschanst. Het ministerie verlangde ook de ontwapening van al-Sadr en zijn milities.

Het Mahid Leger van Muqtada al-Sadr is in Najaf al bijna twee weken in gevecht met Amerikaanse en Iraakse troepen. Al-Sadr zegt de opstand te willen stoppen zodra er een bestand is.

Extra bescherming en militairen naar Irak
De Nederlandse militairen die in Zuid-Irak zijn gelegerd, krijgen op korte termijn extra bescherming en versterking. Op patrouille zullen zij extra terreinwagens voorzien van een mitrailleur en Patria-pantserwielvoertuigen meekrijgen.

Bovendien zal de Nederlandse troepenmacht tijdelijk versterkt worden met twee infanteriepelotons van in totaal ongeveer zestig mensen. Dit heeft minister Kamp van Defensie donderdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten naar aanleiding van de schietpartij die zaterdag in het zuiden van Irak het leven kostte aan de 29-jarige marechaussee Jeroen Severs.

Kamp schrijft verder dat de "inlichtingencapaciteit" van het contingent "aanzienlijk" wordt vergroot. Om veiligheidsredenen wijdt hij daar niet over uit. Die inlichtingenpositie was door de verminderde patrouillegang in de steden na de machtsoverdracht van eind juni verzwakt.

(Bron: Reuters/ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief