Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Drie bestuursleden LPF stappen op

20 aug 04

Drie van de vijf bestuursleden van de LPF zijn opgestapt. Onder hen bevindt zich voorzitter Fabius. De overgebleven twee bestuursleden, Belder en Moleveld, gaan uitstel van betaling aanvragen voor de partij. Dat hebben Kamerlid Nawijn, die als gedelegeerde is toegevoegd aan het hoofdbestuur, en Fabius vrijdag bevestigd.

Belder heeft laten weten voorlopig als voorzitter te zullen optreden. Het bestuur van de partij, die financiële problemen heeft, was pas 19 juni aangetreden. Eerder deze week verwierp de rechtbank in Rotterdam een faillissementsaanvraag, omdat de leden geen toestemming hadden gegeven. Fabius wilde daarop niet langer de verantwoording dragen. Hij zegt zijn taken over te dragen aan de overgebleven bestuursleden.

Volgens Fabius wilde het voltallige hoofdbestuur een faillissement om zo de partij op orde te krijgen. Toen Fabius in juni aantrad, had de LPF een schuld van ongeveer drie ton in euro's. Twee maanden later was volgens hem die schuld ongeveer verdubbeld. Volgens hem komt dat vooral omdat de vereniging LPF geen eigen reserves heeft.

Fabius had bij de Kamer van Koophandel een nieuwe vereniging LPF ingeschreven, om een nieuwe start na het faillissement te kunnen maken. Ook wilde hij af van de "straatgevechten via internet". Volgens hem was een kleine groep leden verantwoordelijk voor intimidatie en provocatie. Hoewel de nieuwe vereniging geen officiële taken uitvoert, sluit de oud-voorzitter niet uit dat de leden met deze vereniging alsnog "kiezen voor een schone start". Hij gaat de komende tijd praten met veel leden.

De fractie in de Tweede Kamer is het "gezeur" zat, zegt intussen Nawijn. "Wij willen ons gewone politieke werk doen. Dit schaadt onze naam." Het Tweede-Kamerlid zegt dat de overgebleven bestuursleden uitstel van betaling willen aanvragen. Op die manier kunnen schuldeisers buiten de deur worden gehouden. De partijleden hebben wel hun toestemming verleend voor deze maatregel. B

elder heeft inmiddels Fabius en de twee overige bestuursleden uit het register van de Kamer van Koophandel laten schrappen. De voorlopige voorzitter, die liever vandaag dan morgen aftreedt, zegt inmiddels te beschikken over de financiële stukken van het bestuur. "Fabius vroeg 25.000 euro voor die overdracht. Zo proberen de heren aan een vergoeding te komen."

De eerstvolgende ledenvergadering staat in november gepland. Belder gaat er vanuit die wordt doorgeschoven naar begin volgend jaar. "De zaak is in twee maanden weer behoorlijk verziekt. Er moet veel worden gerepareerd."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief