Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Commandant: lokale bevolking Irak steunt ons

20 aug 04

De commandant van de 1350 Nederlandse militairen in Irak, luitenant-kolonel Kees Matthijssen, vertrouwt nog steeds op de lokale bevolking in de provincie Al-Muthanna in het zuiden van Irak. Dat zei hij vrijdag in een telefonisch gesprek met het ANP.

De Nederlanders werden afgelopen zaterdag verrast door een omvangrijke hinderlaag in Ar-Rumaythah. Het vuurgevecht had op verschillende locaties plaats en duurde drie tot vier uur. Wachtmeester Jeroen Severs kwam om het leven en vijf Nederlandse militairen raakten ernstig gewond. De aanval kwam voor de Nederlanders als een volslagen verrassing. De lokale bevolking had de Nederlanders niet gewaarschuwd voor de komst van milities van al-Sadr.

Matthijssen zegt dat hij "de overtuiging heeft dat de meerderheid van de lokale bevolking nog altijd gesteld is op de Nederlanders en een vreedzaam bestaan wil opbouwen". "Het zijn moeilijke tijden voor de lokale bevolking, nu de milities van al-Sadr hier ook komen. Het is niet zo dat ze ons helemaal geen informatie meer geven, maar het wordt wel minder. We hebben aanwijzingen dat de lokale bevolking wordt geïntimideerd."

"We hebben begrip voor alle commotie bij het thuisfront in Nederland. Maar de achterban moet ook vertrouwen hebben in onze professionaliteit. Dat vertrouwen, daar hebben we recht op, als we hier in Irak de poort uitgaan", stelt de commandant. Matthijssen benadrukt dat de militairen overdag nog vrij normaal kunnen optreden en dat het daarom niet gevaarlijker is om extra civiel-militaire projecten voor de bevolking op te zetten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief