Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Karadzic onderhandelde in 1999 over overgave'

20 aug 04

De van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische ex-politicus Radovan Karadzic bood in 1999 aan zich onder voorwaarden over te geven aan het Joegoslavië-Tribunaal. De voormalige assistent-aanklager van het tribunaal, Graham Blewitt, heeft dit in een vrijdag gepubliceerd interview gezegd.

Blewitt zei tegen het Bosnische dagblad Dnevni Avaz dat een medewerker van het tribunaal in 1999 maandenlang contact had met een vertegenwoordiger van Karadzic. De voormalige politieke leider van de Seviërs in Bosnië-Herzegovina wilde dat het tribunaal belangrijke aanklachten liet vallen in ruil voor zijn overgave. Het tribunaal kon daar niet op ingaan.

Dnevni Avaz heeft vaker over dergelijke geheime onderhandelingen gerept. De krant meldde in juli nog dat toen met Karadzic en de ex-commandant van de Bosnische Servische troepen, Ratko Mladic, werd onderhandeld over hun overgave aan het Joegoslavië-Tribunaal. Blewitt zei vrijdag dat Mladic zich nooit bereid heeft getoond zich over te geven of daar over te praten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief